Mi kell a népnek?

2017.08.23. 14:00

Balatoni nyár: jók a programok, már csak a Disneyland hiányzik

A nyaralók elsöprő többsége szerint a balatoni programkínálat nem szorul fejlesztésre, habár ingyenes koncertekből és gasztrofesztiválokból soha sem elég – derült ki a Szallas.hu friss kutatásából.

Molnár Gábor

A Balaton környéki lehetőségek közül egyértelműen a strandolás a legvonzóbb az odalátogatók számára, ezt követik népszerűségi sorrendben a gasztro-, kaland-, illetve kulturális programok – derült ki a Szallas.hu friss kutatásából. A kihagyhatatlan aktív kikapcsolódási formák között egyértelműen a kalandparkok és a bobpályák a legnépszerűbbek, míg ha kultúráról van szó, akkor a vendégek véleménye alapján sorrendben a Tihanyi Bencés Apátság, a Szigligeti vár, illetve a Festetics-kastély megtekintése kerül a balatoni bakancslista élére.

Tapasztalataink szerint öt balatonozóból négy a helyszínen dönt a strandolást kiegészítő, vagy éppen helyettesítő programokról, bár egyre több a tudatos utazástervező: folyamatosan növekszik azok száma, akik már a szálláshely foglalásakor igénylik a nálunk ingyenesen lehívható kedvezményes programkuponokat – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu turizmus menedzsere.

A szakember hozzátette, többnyire nem számít, ha utazni kell, csak legyen jó a program: minden második válaszadó akár 20 km-t, minden harmadik pedig akár ennél is többet hajlandó eltávolodni szálláshelyétől egy élménydús program reményében. Persze az ár már sokkal inkább meghatározó: csak minden tizedik nyaraló nyilatkozott úgy, hogy nem számít, mennyibe kerül a program. A többség (55 százalék) azonban fejenként 2-5 ezer forint között hajlandó költeni. A Balatonon rendszeresen megforduló vendégek elsöprő többsége (94,6 százalék) egyébként elégedett a térség kínálta lehetőségekkel.

Szabadtéri színház, mozi és Disneyland

A kutatásban résztvevő nyaralók szerint, ha bővíthetnék a programkínálatot, elsősorban több szabadtéri – s persze ha lehet, akkor ingyenes – koncertnek örülnének a legjobban. Ezt követik a gyermekkel látogatható, de azért a szülők számára is élvezhető események. A kívánságlista harmadik helyén végzett a gasztrofesztivál-kínálat bővítése, valamint további szabadtéri színházak és kertmozik létesítése.

– Úgy tűnik, hogy szeretjük a hasunkat, hiszen habár évről évre több az evős-ivós balatoni esemény, ebből egyelőre még mindig nincs elég – tette hozzá Szabó Zsolt. – Sok vendég jegyezte meg azt is, hogy saját vidámpark sem ártana már a Balatonra, volt, aki a Disneylandet látná szívesen a magyar tenger valamelyik településén.

TOP 5 kihagyhatatlan kulturális program

1. Tihanyi Bencés Apátság

2. Szigligeti vár

3. Festetics-kastély

4. Balatonfüredi Anna-bál

5. Művészetek Völgye

TOP 5 kihagyhatatlan aktív program

1. BalatoniBob Szabadidőpark (Balatonfűzfő)

2. Balatonboglár Kalandpark, Bobpálya

3. Zamárdi Kalandpark

4. Balaton kerékpárkörút / Balatonkör kerékpárral

5. Balaton-átúszás

TOP 5 balatoni programfejlesztési javaslat a nyaralóktól

1. Ingyenes szabadtéri koncertek

2. Gyerekprogramok

3. Gasztrofesztivál

4. Szabadtéri színház

5. Szabadtéri mozi

Ezek is érdekelhetik