Utcza Fesztivál

2017.08.06. 17:04

Food truckok lepték el a strandot – ízutazás Zamárditól Texasig

Másodjára rendezték meg Zamrádiban a Gasztro és Utcza Fesztivált. A manapság olyan divatos utcai ételek kavalkádja nagyon sok embert vonzott a szabadstrandra, ahol gyakorlatilag végig ehettük a világot. A food truckos résztvevők ételei ugyanis, szinte minden ország konyhájából adtak ízelítőt.

Koszorus Rita

Már messziről érezni lehetett a levegőben terjengő ínycsiklandó illatokat Zamárdiban. Aki nem is a második Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztiválra érkezett, hanem a forróságban a szabadstrandon süttette magát, azt is átcsábították az illatok.

A gourmet élvezetek kedvelői belevethették magukat az ízek kavalkádjába, hiszen legalább tucatnyi úgynevezett food truck kínálta különlegességeit. „A húsgolyó nem játék” – hirdette az egyik kocsin a felirat. A készítők nem is vicceltek, hiszen nagy gondossággal pakolták tele a lehető legextrább burgereket, s a húsgolyók fűszerezése is eget rengető volt.

Kicsit odébb a Piknik UtczaBár kocsijánál is ízkalandtúrán vehetett részt, aki szereti minőségi alapanyagokból készült street food finomságokat. – Angus marhából készülnek a hamburgereink – magyarázza az ínyencség elkészítést Gál Mirandolina. – Kétféle szósszal kínáljuk: chilli-mangós és garnélás-kéksajtos. Akik szeretik ezeket a gourmet élményeket és kipróbálják a termékeinket, azok mindig visszajönnek, hogy nagyon finom.

Tovább haladva az ízek és illatok rengetegében, egy nem mindennapi utcai ételt készítettek. Újragondolták sokak kedvencét a rántott sajtot, amelyet itt cheddar, ementáli vagy camambertből készítenek. Ezeket speciális panírral készítik, s rántott sajtburgerbe kerülnek.

Hosszú sor kígyózott a mexikói ételféleségeket kínáló kajaautónál. Burrito, quesadilla, chimichanga vagy paquito is készült a járgányban, s mindezekhez különféle szószokat kínáltak nachos-szal. A fesztivál talán leglátványosabb standja a Befaló Bill bázisa volt, ahol a húsimádók élhették ki minden vágyukat. A hatalmas – első ránézésre mozdonynak tűnő – füstölőben készültek a barbecue ételekhez elengedhetetlen húsok. – Nyolc, tíz vagy húsz óra is kell nekik, attól függően, milyen húsról van szó – mondta el kérdésünkre a Befaló Bill ötletgazdája, Koltai Péter. – Mi alapvetően sertés és marhahúst használunk. Ezek az ételek tehát nem a diétázóknak valóak, ám ha valaki hamisítatlan amerikai ízekre vágyott, azt megkaphatta itt. A természetesség a titka és az, hogy nincs túlfűszerezve. Nálunk a füstölés a lényeg, a húsokat lassú füstön készítjük.

Ez a barbecue lényege, és a Befaló Bill ételeinek ez adja a zamatát: hosszan érlelődnek a húsok a füstben, amíg így remekül összeérnek, s az i-re a pontot a háziasan elkészített köretek és saláták teszik fel.S meg kell jegyezni, habár szinte mindegyik food truckot szívesen keresték fel a látogatók, de a legtöbben a texasi stílusú ételeket készítő Befaló Billnél fogyasztották el korai vacsorájukat.

S, ha már gasztrofesztivál nem maradhattak el az isteni nedűk, balatoni és szekszárdi borokat is kóstolhattak a vendégek, de kézműves sörökkel és jéghideg Aperol Spritz-cel is csillapíthatták szomjukat. A résztvevő vendéglátósok gondoskodtak a desszertről is, hiszen színes, édes fánkokat és kézműves mézes puszedliket is kóstolhattak az édesszájúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában