Nagyszakácsi

2017.08.06. 15:11

A királyi szakácsok földjén pogácsáztak a polgármesterek

Megterítették Somogy asztalát Nagyszakácsiban. A falusi vendéglátás két alapvető kellékét is jelképezte a frissen sült omlós pogácsa és a betérőknek kínált kupica finoman behűtött házi pálinka. Bár utóbbit csak csínján lehetett kóstolgatni a rekkenő hőségben.

Vigmond Erika

– Szerintem, azért van ilyen meleg az egész országban, mert ha a nagyszakácsi kemencékbe begyújtanak, akkor azt mindenki érzékeli – utalt köszöntőjében Móring József Attila országgyűlési képviselő a királyi szakácsok földjének hírére is. Kövér István Attila, Nagyszakácsi polgármestere elmondta: ráadásként további három kemencét is építettek a meglévők mellé. Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségépítő somogyi hagyományokra, mint amilyen a nagyszakácsi is, büszkének kell lenni, nemcsak a gasztronómia, a borkultúra, hanem a kulturális élet egyéb területein is.

 

A gasztronómiai rendezvények a megkérdezett polgármesterek szerint azért állnak a turizmus középpontjában, mert vonzerejük abban rejlik, hogy mindenki szeret enni. Az egyensúlyt abban kell megtalálni, hogy ezek a rendezvények ne legyenek egymás konkurenciái.

A hagyományokhoz híven délelőtt a pogácsáknak fűtötték fel a kemencéket: kúsztak is az illatok a kapros, túrós, lilahagymás, sajtkrémes, paprikás, diós, s más ízesítésű pogácsák felől. A pogácsasütők viadalán a legnépszerűbbek a klasszikus töpörtyűs pogácsák voltak, de még azokat is sikerült megbolondítani medvehagymával, vagy túróval. – Snidlinges, krumplis, paprikás, káposztás – kezdték sorolni a szentgáloskériek a takaros kosárkákban kínált pogácsákat, melyek mennyiségére tekintettel, még egy mobilkemencét is hoztak. Az ízek versenye mellett a pogácsa szaggatást is időre mérték. A pék mesterséget magáénak tudó nagyszakácsi polgármester, Kövér István Attila rögtönzött bemutatóval készítette fel Móring József Attila országgyűlési képviselőt és Huszti Gábort, a megyei közgyűlés alelnökét is a pogácsaszaggatás kipróbálására.

A pogácsák harca mellett a főzésről sem feledkeztek meg a csapatok. – Kaszás levest és palacsintabatyuban lecsós májat kínálunk majd – mondta a nemesdédiek csapatából Halászi Attiláné. A gadányiak a kukoricát is becsempészték az ételükbe: kukoricagombócos káposztába rejtve. – Gadány a kukoricáról híres, ezért nem is lehet kihagyni – tette hozzá Ősz János polgármester. A buzsákiak feltehetően a palacsintás király címért indultak. A kizárólag férfiakból álló csapat a negyven fokot überelve, egymás után röptette a serpenyőkből a palacsintákat, mellé lekvárt, kakaót, fahájat és nutellát kínáltak.

Akár a palacsintás serpenyő, akár a bográcsok, kemencék mellett ki lehetett vesézni a legfontosabb problémákat, megismerni a települések törekvéseit a turizmus területén, vagy csak barátkozni és megkóstolni a másik ételét. A polgármesterek abban is egyetértettek, hogy minden olyan érték, ami a településeiknek természetes, csak akkor lesz mások számára is elérhető, ha valamilyen attrakcióval odavonzzák az embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában