ingázók

2017.08.31. 11:30

Naponta ingáznak – akár száz kilométert is utaznak a munkáért

Térképet közöltek nemrégiben a naponta ingázók arányáról. Somogy megyében is sokan dolgoznak távolabb a lakóhelyüktől. Nem egyszer akár több száz kilométert is megtehet a munkavállaló néhány nap leforgása alatt.

Gyeszát Zsolt

Szemléletes, interaktív térképet közölt nemrégiben a Lechner Tudásközpont, mely megmutatja a naponta ingázók számát, vagyis, hogy hányan dolgoztak a lakóhelyüktől távol a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2011-es népszámlálási eredményei alapján. Eszerint a hazai foglalkoztatottak 34 százaléka volt ingázó.

Nincs nagy változás, ahogy korábban, úgy ma is sokan ingáznak Gerber András szerint. A kaposvári Videoton szenior igazgatója úgy véli: a legtöbben Kaposvár környékéről, s annak 20-25 kilométeres köréből ingáznak a céghez. A vállalat kaposvári és a marcali telephelyét együttvéve elmondható, hogy a cég munkatársainak több mint fele ingázik naponta. Ez megközelítőleg 700 dolgozót jelent. Elmondta azt is: jelentős költségtérítéssel támogatják a dolgozók tömegközlekedéssel történő beutazását, ezzel tartható fent a dolgozói bizalom és rugalmasság.

Jóllehet a legnagyobb foglalkoztatók a megyei jogú városok, az interaktív térképről a városból ingázók száma is leolvasható. Kaposvárról 2656-an ingáztak naponta más településekre. Azonban sokszor egészen messze is elmentek a munkavállalók, Kaposvárról Budapestre például 183 dolgozó ingázott naponta, a fővárosból a somogyi megyeszékhelyre pedig 90-en. Siófokról 287-en indultak a fővárosba. (A napi ingázók fogalmába a két-három naponta, rendszeresen ingázókat is belevették.)

De sokan ingáztak a kisebb községekből is, a térkép szerint Szőlősgyörökről például 310 foglalkoztatott indult el más településre dolgozni naponta. A Balaton turisztikai vonzáskörzetében, legnagyobb tavunk közelében fekszik Szőlősgyörök, mely a munkavállalás és az elingázás szempontjából szerencsés helyzet Klotz Péter polgármester szerint. – Sokan járnak el más településekre dolgozni, a magyar tenger partjára szezonálisan is nagyon sokan ingáznak – mondta Klotz Péter. – Balatonlellén, Fonyódon és Balatonbogláron is többen vállaltak munkát.

Faluba is ingáznak más településekről

Például az iskolába túlnyomórészt máshonnan érkeznek a pedagógusok. A szőlősgyöröki polgármester elmondta: az autó és a tömegközlekedés mellett sokan kerékpárral járnak munkába. Többek között ezért is szeretnék fejleszteni a jövőben a kerékpárutat.

Többen járnak Nagykanizsára dolgozni Csurgóról. Füstös János csurgói polgármester kérdésünkre elmondta: a probléma csak azzal van, hogy a kétműszakos munkarendhez már kevésbé alkalmas a buszközlekedés. Emiatt többeknek nehézséget okoz az ingázás. De van példa arra is, hogy többen összeállnak, s autóval járnak át közösen a szomszédos megyébe.

Füstös János hozzátette: mivel Csurgó a térség központja, sokan járnak dolgozni a somogyi városba a környező kistelepülésekről, többek között Inkéről, Iharosberényből és Vízvárról is. – Az intézményrendszerünkben is vannak olyanok, akik a környékbeli településekről járnak be hozzánk dolgozni, de a versenyszférára is igaz ez – jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában