fipronil

2017.08.27. 07:00

Nincs fertőzött tojás Somogyban, mégis aggódnak a vevők

Somogyban nem találtak fipronillal fertőzött tojást, a termelők pedig állítják, hogy tiltott szerekkel nem védekeznek a tyúkok vérét szívó, ízeltlábú élősködők ellen. A gondot azonban nagynak tartják, mert a tetűfélék nagy termeléskiesést okozhatnak.

Kovács Gábor

– Hogy visszaeshet-e a tojás iránti kereslet? Amíg Lengyelországból korlátlanul hozzák be, alig hiszem! – felelte kérdésünkre egy Balaton-parti őstermelő, aki napos csibéket tenyészt a tojásokból. – A magyar termelőktől húsz éve ugyanakkora árért vesznek tojást. Csakhogy két évtizede éppen annyi volt egy gombóc fagyi ára is. Meg kell nézni: a tojás ára maradt 22 forint, a fagylalt ára azonban azóta a tízszeresére emelkedett, 220 forintra.

A homokszentgyörgyi Békési Ödön szintén keltetéssel foglalkozik. Szerinte szándékosan egy tojástermelő sem csinál olyan butaságot, hogy tiltott szerekkel fertőtlenít, kivéve akkor, ha nincs tisztában azzal, milyen anyagok vannak a vegyszerben, amit használ.

Szabó Norbert felvásárlóként rádfapusztai tojást szállít Somogyba, a kaposvári piacon is jelen van az árujával. Néhány éve még ők is termeltek tojást, azóta abbahagyták, de a problémával már akkor szembesülniük kellett.

– Ami ellen kihozták ezt a tetűirtót, az valóban nagy gondot okoz, mert tíz százalékkal is csökkentheti a termelést, a vérszívók ugyanis előszeretettel mennek rá a tyúkra – mondta Szabó Norbert. – Ez a holland tetű egykor nekünk is nagy gondot okozott, mert nem lehet mivel irtani és hatványozottan szaporodik. Őszintén szólva nem tudom, mi lehetett az oka, hogy elsőként Hollandiában bekerült a tojástermelői rendszerbe egy olyan készítmény, amelyet csak kutyáknál és macskáknál lehetne használni bolha és tetű ellen.

A dél-dunántúli régióban a termelők szabályosan folytatják a védekezést, nem használnak olyan szereket, amelyek nem engedélyezettek. – Mi nyolc termelővel dolgozunk, de nem mutattak ki náluk fertőzött tojást, pedig mind a nyolcat megvizsgálta a Nébih – tette hozzá Szabó Norbert. – A piacokon árusítva azonban azt vettem észre, hogy az emberek mostanában tartanak a tojástól, félnek attól, ha mégis fertőzött, májkárosodást okozhat.

Öt-hat országból, kamionszámra hozzák be a tojást

– A tojást mindig fertőtlenítik a csomagolóban, csak az a baj, hogy nem biztos, hogy a csomagolóban fertőződik meg – mondta Tóth Tibor, a marcali járás hatósági főállatorvosa. – Annál is inkább, mert a fipronil olyan szer, amelyet istállófertőtlenítésre használnak. Ha ezt nem szakszerűen végzik, ott maradhat szennyezőanyagként, ami a tojást is megfertőzheti. A megoldás megvan: ezt a szert nem kéne használni, vagy nem ilyen technológiával, de sajnos „elúszott vele” az unió. A magyar hatóságnak nincs könnyű dolga, mert hazánkba öt-hat országból, naponta kamionszámra hozzák be a tojást óriási mennyiségben, és szétterítik a multiknál. Ezt követi nyomon a hatóság. Somogyban még nem találtak fertőzött tojást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában