védik a fogyasztót

2017.08.29. 20:00

Sok a panasz a közszolgáltatókra – megvédik a fogyasztókat

Sok a közszolgáltatókkal kapcsolatos panasz, ezért fogyasztóvédelmi kampányba fogott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Kedden közösen tartottak sajtótájékoztatót Kaposváron a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársaival.

Kovács Gábor

A fogyasztóvédelemhez sok panasz érkezett a közszolgáltatásokkal kapcsolatban, és az elmúlt évekkel összehasonlítva az ivóvíz-szolgáltatások és szemétszállítások terén jelentősen emelkedett a panaszok száma a megyében, számolt be Harasztiáné Süveges Zsuzsanna, a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalának vezetője. Az ivóvíz-szolgáltatások terén a számlákat, a számlák összegét, valamint a mérőórák állást és minőségét kifogásolták a legtöbben. A hulladékszállítás terén gyakran a szüneteltetést szeretnék elérni az ügyfelek, de nem mindig kapják meg az ehhez szükséges engedélyt a szolgáltatóktól. Az ügyfélnek a panaszáról egyeztetnie kell a szolgáltatóval, és ha 15 napon belül nem kap választ, vagy ez nem megfelelő, azután fordulhat a hatósághoz.

Védendő státuszba kerülnek a szociálisan rászorultak és a fogyatékossággal élők. Az MEKH két kiadvánnyal segíti a minél szélesebb körű tájékoztatást, hogy mi a teendő akkor, ha valaki átmenetileg nem tudja fizetni a rezsit, illetve hogyan kell kezelni a fogyasztóváltáskor gyakran jelentkező problémákat.

– Amikor a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos ügyeket dolgozzuk fel, gyakran kiderül, hogy sok esetben az ingatlanok eladása vagy bérlése során nem történik meg a régi szerződések lezárása és újak kötése. Ha ezt nem tesszük meg, rengeteg problémát okozhat – mondta Scherer Zsolt, az MEKH szóvivője. – Sokan azt hiszik, elég ha az új tulajdonos elintézi. Néha a régi tulaj elköltözik egy ismeretlen címre. Azonban ha egy követelés jogerőssé válik, fizetni kell. A kiadványunk tartalmaz egy átvételi jegyzőkönyvet, amelyet kitöltve az új és a régi tulajdonos, illetve a bérlő és bérbeadó közösen elmehet a szolgáltatókhoz.

Az MEKH másik kiadványa a védendő fogyasztóknak szól. – Azt szeretnénk elérni, hogy a fogyasztók ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szolgáltatásból kizárják őket – mondta Scherer Zsolt. – Mindenkivel előfordulhat, hogy átmenetileg nem tudja fizetni a számlát. Mi azt javasoljuk, hogy ne azt tegyék az ügyfelek, hogy nem fizetnek, és megvárják, hogy 60 nap után kizárják őket a fogyasztásból. Ehelyett jelezzék a fizetési nehézségeiket a szolgáltatóknál. Van arra lehetőség, hogy a felgyülemlett tartozást részletekben fizessék, kapjanak haladékot.

– A védendő fogyasztók előfizetéses mérőórát kaphatnak fogyasztói kérésre vagy kikapcsolás helyett a közmű-szolgáltatóktól. Az előrefizetős mérőóra felszerelésének költsége a villamosenergia és földgázszolgáltató esetében a szolgáltatót, vízszolgáltatás esetében ennek költsége a fogyasztót terheli. Ez lehetőséget ad arra, hogy annyit fogyasszanak, amit fizetni tudnak – tette hozzá. – Egyébként a lakást bérbe adóknak is fontos, hogy előfizetéses mérőkkel legyenek felszerelve az ingatlanok, mert a tulajdonos tartozik felelősséggel. Az egészségügyi szempontból védett fogyasztóknál történt, hogy egy kerekesszékes ügyfél nem tudta leolvasni a mérőórát, mert azt túl magasra helyezték. Kérésére a szolgáltató lejjebb szerelte.

Ötvenötezer védendő fogyasztó van ma Magyarországon, 53 ezeren szociális okból, kétezren pedig fogyatékossággal élők. 130 ezer előfizetéses mérő van hazánkban, abból 17 ezer védendő fogyasztóké. Kolozsi Sándor, az MEKH fogyasztóvédelmi főosztályvezetője hangsúlyozta: a szolgáltató nem hatóság, nem jogosult annak mérlegelésére, ki tartozik a védett státuszba. Ezt a szociális támogatásról szóló iratokkal, orvosi leletekkel lehet kérvényezni az év bármely napján, de évente meg kell újítani március 31-ével bezáróan. Ma már vakoknak és gyengénlátóknak Braille-írással is tudnak számlát küldeni a szolgáltatók, fűzte hozzá.

Ki a jogosult?

Szociálisan védendő fogyasztó lehet az, aki időskorúak járadékában részesül, aktív korában ellátásra jogosult, lakásfenntartási támogatásban részesül, ápolási díjat kap, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, vagy otthonteremtési támogatásban részesül, nevelőszülő, aki a saját háztartásában neveli a gondozásába vett gyermekeket, illetve a Nemzeti Eszközkezelővel bérleti jogviszonyban áll. Fogyatékkal élő akkor nyerhet védendő fogyasztói státuszt, ha ezt a kezelőorvos igazolta, vakok járadékában, illetve fogyatékossági támogatásban részesül, valamint a vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában