Bekeményít a MÁV

2017.08.24. 07:00

Szigorúan ellenőrzött vonatok – testkamera került a kalauzokra

A MÁV-Start augusztus közepén huszonöt jegyvizsgáló önkéntes részvételével testkamerák gyakorlati tesztelésébe kezdett, a projektben három gyártó összesen 26 eszközét próbálják ki a kalauzok. Sok szóbeli inzultus és atrocitás éri a jegyvizsgálókat, augusztusig országosan 53 kalauz lett valamilyen támadás elszenvedője.

Harsányi Miklós

A MÁV-Start vezetése a mobil jegykiadó berendezések valamint az utasok életének, személyi és testi épségének, illetve vagyontárgyaik védelme érdekében – a kockázatok előzetes felmérése és elemzése után, kísérleti jelleggel – testkamera használatáról döntött, tájékoztatott kedden a vasúttársaság. A belső próbákat követően, a gyakorlatban is elindult a tesztelés. Az elkövetkező időszakban 25 önkéntes jegyvizsgáló legalább tíz-tíz alkalommal használja majd mindhárom terméket. A tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon zajlik, s a felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli.

Schiszler László, nyugalmazott kaposvári csomóponti főnök egyetért a testkamerák tesztelésével, szerinte szakmailag Somogyban is indokolt lenne ezek használata. – Gyakran hallani, hogy egyre agresszívabbak a bliccelők vagy a részeg utasok, márpedig folyamatosan megfelelő védelmet kell nyújtani a jegyvizsgálóknak is – hangsúlyozta. – A testkamera jobb megoldás, mintha gázsprét kapnának a vasutasok. A hangsúly a megelőzésen van.

A vasúttársaság arra is felhívta a figyelmet: sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat – főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Augusztusig 53 kalauz lett valamilyen támadást elszenvedője. Az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában