az erdő kincse

2017.09.23. 18:00

Aki éri szedi – beindult a gombaszezon

A hűvösre forduló őszi időben sorra bukkannak elő az erdőkben a gombák.

Koszorus Rita

– A hűvös, nyirkos idő jót tett a gombáknak – mondta el kérdésünkre Malgay Viktor, a barcsi Dráva Völgye Gimnázium és Szakgimnázium igazgatóhelyettese. – A hirtelen jött csapadéknak köszönhetően szinte robbanásszerűen megjelentek a gombák.

Így már szedhető az illatos vargánya, nagy őzláb gomba, galamb gombák, rókagomba, de réteken a csiperkefélék és a szegfűgomba is előbújt. Malgay Viktor felhívta a figyelmet: sok a mérgező fajta, megjelent a gyilkos, a légyölő és a párduc galóca is. A szakember hozzátette: egy ehető fajta azért szedhető, a piruló galóca.

– Lesz még egy nagyobb gombaszezon október táján – tette hozzá Malgay Viktor. – Akkor új fajták is megjelennek, így a tuskógombák, szürke tölcsérgomba és a lila pereszke.

A leszedett gombát fontos szakértővel ellenőriztetni, hiszen sosem lehetünk eléggé biztosak, hogy ehető fajtákat szedtünk.

Nagy Róbertné a Kaposvári Nagypiacon végez ingyenes gombavizsgálatot. Enélkül nem is lehet árusítani a létesítményben. – Mostanság egyre többen hozzák be a begyűjtött gombákat – ismertette tapasztalatait a szakértő. – Szerencsére mostanra már nem csak az árusok fordítanak erre figyelmet. Sajnos sokszor van, hogy mérgező gombát szednek le, ezeket elkobozzuk.

Egy átlagember évente mindössze másfél kilogramm gombát eszik, pedig egyes vélemények szerint heti 25 dekagramm elfogyasztása lenne javasolt. Ráadásul a vegán étkezés egyik alapvető alkotóeleme a kalapos növény. – A gomba nem az alapélelmiszer-szükséglet része, de ízletesen elkészítve változatossá teszi az étkezést – mondta el érdeklődésünkre Heszberger Edina dietetikus. – Vannak olyan anyagcseretípussal rendelkező emberek, akiknek nagyon előnyös a gombák fogyasztása, míg másoknak nem, és sokan nem is szeretik, idegenkednek tőle.

A kaposvári szakember hozzátette: sokan azt gondolják, a gomba jó fehérje-forrás. Szerinte ez nem igaz. Ugyan van valamennyi fehérje tartalma, azonban a gomba nehezebb emészthetősége miatt, az nem hasznosul.

Heszberger Edina köretként javasolja a gomba fogyasztását, nem pedig főételnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában