interjú

2017.09.19. 11:30

Buday: „a gyerekeket meg kell tanítani enni”

Buday Péter neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen egy ország ismerte, amikor egy közkedvelt főzőműsorban kezdett szerepelni. Néhány éve azonban a reform menzaételek kapcsán hallani a mesterszakácsról. Legutóbb Szennában mutatta be, milyen is az egészséges a menzai koszt. Itt adódott lehetőségem elképzeléseiről, az általa kidolgozott receptekről kérdezni „a Budayt”.

Koszorus Rita

– Ízig varázs címmel készítette el receptfüzetét. Kiknek szánta ezt a kiadványt?

– Évszakonként segítséget ad a gyermekétkeztetéssel foglalkozó szakembereknek 40-50 étellel, hogy miket készítsenek, ahhoz hogy egészséges legyen a menza étel. Ezeket, ha beillesztik az étrendbe az nagy segítséget jelent abban, hogy megfeleljenek a rendeleteknek. A főzelékekben nincsen liszt nincsen zsír, tehát ezek nagyon érdekes ételek.

–Hogyan igyekszik leküzdeni a gyerekek alapvető távolságtartását bizonyos alapanyagokkal szemben?

– Rengeteg tejterméket mutatunk be, amelyeket meg lehet szerettetni a gyerekekkel. Az útmutatásaim alapján olyan ételeket készülnek, amelyek a modern táplálkozás feltételeinek megfelelnek. Nincs bennük szénhidrát, nincsen áztatott kenyér a fasírtban, hanem egy zöldségekkel komplettált húspogácsát kínálunk. Mondjuk az egyik fele a fasírt mennyiségének cukkini meg fehérrépa, vagy zeller a másik fele a hús. Én azt vallom, hogy a gyerekeknek olyan ételt kell adni, amit szeret és szívesen elfogyaszt. Fasírtot szereti és ha belecsempészem a zellert, akkor nem is látja, de egészségeset is adtunk neki.

– Mi a legnagyobb hiba ön szerint a gyermek-közétkeztetésben jelenleg?

– A rendszerből hiányzik a tudás, mert a gyerekeket meg kell tanítani enni. Ha ez megvan és tisztában vannak vele, hogy nem feltétlenül a kóla meg a csipsz a finom, és pici kortól tanítanánk nekik az alapanyagokat akkor ők azokat megkóstolnák és megszeretnék.

– Ezt, hogyan kell elképzelni?

– A gyerekek többsége szereti a sárgarépát mert fütyülni tud tőle, van egy pozitív megerősítés, amelynek köszönhetően nem ódzkodik tőle. Míg a brokkolira, azt mondja a társa: „fúj, brokkoli ilyet nem eszünk” – és már vége is, nem kóstolja meg. Vagy apa otthon eszik azt mondja: „saláta van ma drágám? Ezt add a kecskéknek”. Egy fiúnak az apja a Jóisten, fog az akkor salátát enni? Nem. De ha megtanulja, hogy a céklától erős lesz és edzésen legyőz mindenkit és a brokkolitól nem fog megfázni és akkor tud járni focizni akkor nem fog elzárkózni tőle. Ezért kellene meseírókat, értelmiségieket bevonni ebbe a folyamatba, hogy találjanak ki jó dolgokat egy-egy „nem szeretem” kategóriához.

– Ezt a rendszert, amit kitalált alkalmazta már korábban, igaz?

– Igen, 2009. óta csinálom és most a Civil Összefogás Fórum felkérésére fejlesztettem ki ilyen ételeket. A lehetőségen kapva kaptam. Úgy gondoltam, amit azóta nem tudtam elérni, azt most folytathatom. Jól haladok, mert csak nyolc év telt el.

– Hogy látja, van erre fogadóképesség az elképzeléseire?

– Hogyne lenne! Nézze meg: azóta rengeteg rendelet jött, törvények születtek. A lényeg az, hogy foglalkoznak vele. Hogy a törvény vagy a rendelet jó, vagy működik -e, az mindegy, azt majd kijavítják. Ráadásul ezzel a receptfüzettel elkezdődött az is, hogy háttéranyagot adunk az embereknek. Megmutatjuk, hogy szezonálisan hogyan lehet ételeket készíteni amelyek megfelelnek az előírásoknak. Szép lassan elindul ez a folyamat, és majd az egész országban a gyerekek egészségesen fognak étkezni és maguk is egészségesek lesznek. Így megtanulja mi az egészséges, ami által tudatos vásárló lesz belőle. Ökotudatosan fog élni, mert vigyáz az ökológiai lábnyomára és tisztába kerül azzal, hogy egy helyi termék előállítása mekkora munkát igényel. Ennek nagyon sok hozadéka van, de a legfontosabb: ha neki is gyermeke lesz, ő ezt a tudást továbbadja majd neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában