Nikla

2017.09.15. 09:00

„Ez elviselhetetlen!” – Negyven kutya bosszantja a szomszédokat

Negyven kutyával él egy fedél alatt egy német férfi, aki néhány hónapja költözött Nikla központjába. Magasra csaptak körülötte az indulatok, mert az ebek jelenléte sokakat zavar a településen.

Kovács Gábor

Paradicsom kutyáknak, Magyarországon, Niklán – ez felirat fogadja egy faragott fatáblán azt, aki Ernst Vock házának ajtaján belép. De leginkább kutyák használják a bejáratot, sőt egy falba bontott lyukon át ki is másznak időnként az épületből az udvarra. A telek hátsó részét felfüggesztett pokrócokkal takarták el a kíváncsi szemek elől. De az is a kutyaparadicsom területe. Mint ahogy a ház is, ahol a 65 éves német férfi több mint 40 kutyával él egy fedél alatt. Néhány hónapja lakik Niklán a kutyasereglettel, de máris heves indulatokat gerjesztett.

Külföldi internetes hírportálok kinyomtatott oldalait mutattak róla a helyiek, azt bizonygatva, hogy Ernst Vocknak Svájcból és Németországból is távoznia kellett a kutyákkal. Előbb Öreglakon telepedett le, aztán költözött át Nikla közepére.

– Kikészült az egész család, a levegőben száll a kutyaszőr, allergiát kaptam tőle. Szellőztetni sem tudok a bűztől – mondta Gelencsér Józsefné. – A kertben ott a felhalmozott kutyaürülék. A jogászhallgató lányom füldugóval sem tud tanulni a kutyák ugatásától, a férjem vérnyomáscsökkentőt szed. Ez elviselhetetlen, pihenni nem lehet egy percet sem. Ha ez így folytatódik, elhagyom a házat és csőlakó leszek!

A szomszédokat zavarja a bűz és a kutyaugatás

A másik szomszéd csak annyit tett hozzá elgyötörten, minden reggel pontban háromnegyed hatkor kezdenek ugatni a kutyák. De nem mindenki panaszkodik. Maklár Jánosnét nem zavarja a kutyák zaja, azt mondta: faluhelyen mindig is volt kutyatartás. Az ebek pedig azért vannak, hogy ugassanak, kutyának, disznónak pedig szaga van.

– Nem a kutyákra haragszunk, tiszteljük az állatvédőket, de elfogyott a környezet türelme – mondta Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester. – Képzelhetik, milyen az, ha 40 kutya egyszerre kezd ugatni. Azt nem értjük, miért nem bérelt vagy vett házat a falu szélén, vagy egy tanyán, miért a faluközpontban választott az ebeknek otthont? A közmunkások a minap szedték a krumplit, azzal jöttek be a földekről, hogy Ági néni, a kutyák bűzét nem lehet elviselni.

– Utánanéztük, az ebek számát nem lehet törvényileg korlátozni – tette hozzá a polgármester. – Valamikor lehetett, de nem értem, most miért nem. A csirkék, tehenek haszonállatok, az érthető, hogy nem korlátozható a számuk a faluban, de a sok kutya sértheti az együttélés szabályait. Már azon gondolkodtunk, hogy bevezetjük az ebadót, amit két kutya felett szabnánk ki, de attól tartunk, hogy a német kifizetné és maradna. Gyakran állnak meg nála német rendszámú autók. Végső elkeseredésünkben valószínűleg egy ügyvédhez fordulunk, hogy kérjen birtokvédelmet a bíróságtól.

– A népegészségügyi szervnek írtunk, hogy nézzék meg közegészségügyi szempontból a helyszínt, hogy megfelelőek-e a kutyatartás körülményei, de azt választ kaptuk, hogy nincs hatáskörük ebben – mutatta a leveleket Hajdu Szabina a település jegyzője. – A kormányhivatal kaposvári járási hivatalához, az élelmiszerlánc biztonsági és állategészségügyi osztályához, illetve az agrárügyi és környezetvédelmi főosztály természetvédelmi osztályához is küldtünk megkeresést az ügyben, de megoldási javaslathoz még sehonnan sem jutottunk.

Alles in Ordnung – mondta mosolyogva Ernst Vock, miközben az egyik kutyáját megölelte, sőt meg is puszilta. Kérdésünkre azt felelte, hogy különböző hivatalok képviselői, állatvédő hatóságok jártak nála, és mindent rendben találtak. Mindegyik kutya chipes és beoltott, a papírjaik rendben vannak, ezt már ellenőrizték Marcaliban. Hozzátette: mivel vidéken vagyunk, a kutyaugatással nem lehet probléma, egyébként a kutyák csak akkor ugatnak, ha jön valaki, illetve ha ő megérkezik vagy elmegy otthonról. Éjjelente a kutyák a házban vannak, csak egy alszik odakint. Az ebek többsége rossz körülmények között élt, némelyiket kis helyre bezárták, ezért mentette meg, és vette magához a kutyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában