Művészet

2017.09.11. 20:00

A portré és az akt-fotózásban találta meg önmagát

Két fiatal kaposvári fotós is megkapta az egyik legrangosabb fotós kitüntetést, a Nemzetközi Fotóművészet Kiválósága Diplomát. Laki Krisztina és Kiss Zoltán munkái az elismeréssel egy időben a Fotó-Hungarikum 2017 című albumban is megjelentek. A világ egyik legnagyobb fotográfiai szervezete által kiadott diplomához az alkotóknak legalább 250 alkalommal kellett eredményt elérniük alkotásaikkal a világ minimum 20 országában.

Sonline

Az emberi test és az arcok érdeklik legjobban Kiss Zoltánt. A fotós bár először versekben fejezte ki önmagát, az utóbbi években a fotó szerelmese lett. Két évvel ezelőtt kapta meg a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség a FIAP, AFIAP diplomáját, most pedig még feljebb jutott. Hiszen az exellent, azaz a fotóművészet kiválósága díjjal ismerték el munkásságát. – Nagy öröm számomra ez a díj. Szolnokon a Fotográfia Napján vehettem át az elismerést Laki Krisztinával, aki szintén kaposvári fotós és a Zselici Fotóklub tagja. Sokat dolgozunk együtt, segítjük egymás munkáját például a pályázatok benyújtásában. Az ünnepségen olyan fotósokkal együtt kaptuk meg a diplomát, mint Eifert János vagy Kerekes István és Papp Elek – meséli a díjátadó élményeit Kiss Zoltán.

A világ 40 országában állították ki munkáit

A kaposvári fiatalembernek egy nagyon szigorú szabályrendszert kellett teljesítenie és komoly pályamunkát benyújtania, hogy megkaphassa az EFIAP-címet.A világ húsz országában kell elérni ezeket a sikereket. Nekem az utóbbi két évben 30 pályázati elfogadással és 40 országgal sikerült teljesítenem magát a pályázatot. Ez nem volt annyira nehéz mint magát a pályamunkát összeállítani, ami olyan mint egy nagyon pontos precíz portfólió-mondja Zoltán. Hozzátette: örül, hogy a világ több pontján, így Kínában, Japánban is nagyra értékelték a képeit. Nemcsak kiállításokon szerepelt velük, hanem többször díjat is kapott. Az arab országokban azonban nem tud bemutatkozni, a kedvenc témái az aktok miatt.

– Ezekben az országokban nem tudok pályázni a témáim miatt. Ott tiltják a meztelen testet ábrázoló kép bemutatását. Mégis ez a legkedvesebb téma számomra. Az akt fotográfia egy rendkívül nehéz ága a fotózásnak, de ha sikerül a koncepció, amit kitaláltam, akkor nagyon kifejező tud lenni, akár a természetben akár a műteremben készül a kép. Én ebbe a műfajba szerettem bele, de szívesen készítek portrét is. Általában ugyanazzal a modellel dolgozom, így már sokszor előre tudom, milyen beállítást, hátteret, fényeket szeretnék-tette hozzá.

A fotós azt mondja számára ez a díj egyfajta visszajelzés arról, hogy jó úton jár. Hobbijában szeretne tovább fejlődni és a jövőben a FIAP bronz diplomáját is megszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában