Családi porta

2024.05.12. 06:55

Egy teherautónyi csibét vittek a gigei családoknak

Egy teherautónyi baromfi érkezett a napokban Gigébe. A somogyi kistelepülés sikeresen pályázott a Családi Porta Program legutóbbi kiírására, melynek eredményeként most több mint 900 csirkét osztottak ki a falubelieknek. Összesen 26 család kapott előnevelt csirkéket, az állatok ellátásához két zsák tápot is.

Góz Lilla

Volt, aki papírdobozt, mások ládát hoztak magukkal, hogy haza tudják vinni a több tucatnyi növendékbaromfit, amelyeket a napokban vehettek át a gigei önkormányzat udvarán. A csibék között volt búbos, kopasz nyakú is. 

– Teljesen más az íze a csirkének, mint a bolti húsnak, de sokat nem vágunk, megtartjuk tyúknak a tojás miatt – mondta el az egyik falubeli, miközben a talicskába tette a ládáit, legumipókozva az átmeneti otthont, indult is a baromfival haza. 
– Évek óta adunk be pályázatot a Családi Porta Programban, mely mellett, saját önerőből két turnusban 60 falubeli családnak 2 ezer baromfit osztunk ki – mondta el Bálint Ildikó, Gige polgármestere. 
Szerdán, az első üzemben összesen 26 család kapott előnevelt csibéket, fejenként 35 szárnyast és két zsák nevelőtápot. 

– Segítség számukra, hogy nem kell megvenni az állatokat és így juthat hús az asztalra, friss tojás a sütéshez-főzéshez – emelte ki a polgármester. Bálint Ildikó hozzátette: korábban gyümölcsfát, egynyári virágokat, vetőmagot osztottak ki a lakosoknak a program keretében. – Cukorborsó, sárgarépa, zöldbab, fehérrépa, paprika, paradicsom, cékla, és közkedvelt magokat is osztottak, az idén már több kertben szép palántákat is látni – mondta el Bálint Ildikó

Az elmúlt években egyre többen tartanak baromfit. Nem titkolt célja volt az önkormányzatnak, hogy a faluban a program segítségével újraélesszék az állattartást és a kertészkedést. Legközelebb június 4-én több mint ezer baromfi érkezik újra a gigeiekhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában