légkörünk a fetsővásznon

2017.09.16. 14:39

Utcatárlat nyílt az ózon világnapján

Szeptember 16. az ózon világnapja: ebből az alkalomból utcatárlat nyílt csütörtökön délután a Gyöngyfa Napközi Otthonban.

Harsányi Miklós

– 1987 szeptember 16-án 46 ország írta alá az ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet – mondta köszöntőjében Sándor Ildikó, a napközi otthon nappali ellátási vezetője. – Mára több mint 189 ország csatlakozott ehhez, közöttük 1989-ben Magyarország is. A bennünket körülvevő világ védelme az emberiség közös feladata és felelőssége is egyben, hiszen rajtunk múlik, hogy a vizeink tiszták maradjanak, a levegő ne legyen szennyezett, s ne pusztuljanak ki erdeink és veszélyeztetett állataink, s unokáink is tudjanak gyönyörködni a madarak énekében.

Elhangzott: légköri ózon nélkül nem létezhet szárazföldi élet. A légkörbe jutó különféle szennyező anyagok azonban károsítják az ózonréteget, s ezáltal olyan nagy erejű sugárzások érik el a Földet, amelyek roncsoló hatásúak minden élőlényre. A légkör védelem és vele együtt a környezetvédelem épp ezért nem csupán egy mozgalom, hanem egyfajta tudatosság és életmód, hiszen az erről való gondolkodásmódunk és cselekedeteink jelentős mértékben befolyásolják a természetes és épített környezetünk minőségét, hosszú távon pedig a Földünk jövőjét. Sándor Ildikó azt mondta: a Tesco még az év elején hirdette meg az Ön választ, mi segítünk című pályázatát, melyen alapítványuk sikerrel indult. A Kulcs az egészséghez projektjük 400 ezer forint támogatást nyert.

Csütörtökön utcatárlat nyílt az értelmi sérült fiatalok képeiből. Oláh Lajosné kaposvári alpolgármester méltatta a Gyöngyfa Napközi Otthonban zajló szakmai munkát, s rámutatott: mindig is nagy hangsúlyt fektettek az egészséges életmódra és a környezetünk védelmére. S az utcai kiállítással megmutathatják a város lakóinak is, hogy mit gondolnak a környezetvédelemről, s miért tartják fontosnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában