Távkereskedelem

2017.10.05. 10:25

Sok a csomag, kevés a futár – automatákba érkezik a rendelés

Miközben dinamikusan növekszik az online vásárlások aránya, egyre kevesebb a futár, aki kiszállítaná a megrendelt termékeket. A csomagautomaták száma azonban nő, sőt a szolgáltatók bővítik is azokat.

Koszorus Rita

Az már tényként kezelhető, hogy megoldást kell találniuk a futárcégeknek a munkaerő problémákra. Egész egyszerűen nincs elég kézbesítő, aki kiszállíthatná a csomagokat. Ám a problémát enyhíthetik az alternatív csomagküldési lehetőségek, úgy mint a csomagátvételi pontok és az automaták. Utóbbiakat már Somogy megyében is megtalálhatjuk: a megyeszékhelyen, sőt Siófokon is van lehetőség.

A rendszer lényege, hogy a feladó egy automatába küldi a terméket. Ott a rekeszek valamelyikébe elhelyezi azt a kézbesítő, majd a képernyővel ellátott kezelőfelületen a címzett megadja a csomag kódját. Ezután az a rekesz nyílik ki, amelyikbe a számára küldött csomagot helyezték. Az automaták többségénél arra is van mód, hogy bankkártyával rendezzük az utánvétet. Így fizetés után nyílik csak ki a csomagot rejtő rekesz.

A Magyar Posta egyetlen csomagautomatája a megyében Kaposváron található. A vállalat megkeresésünkre azt nem árulta el, mennyien használják a berendezést, csak annyit, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A Posta egyébként éppen a napokban jelentette be, hogy a legnépszerűbb tíz csomagautomatáját még a karácsonyi szezon előtt fejleszti. Azt még nem tudni, hogy ez a kaposvári automatára is vonatkozik-e. Ám rossz hír a felhasználóknak, hogy drágul a szolgáltatás ára: az eddigi bevezető 490 forint helyett a lakosság számára a jövőben 899 forintra emelkedik a díj.

Fejlesztéseket a másik nagy csomagautomata hálózatot működtető társaság a Foxpost is tervez. – Még az idén tovább bővítjük a legtöbb meglévő automatáink kapacitását – közölte érdeklődésünkre Szép Károly, üzletfejlesztési menedzser. – Továbbá jövőre jelentős mértékben növeljük lefedettségünket, új helyszínekkel.

A berendezések kihasználtságát illetően a Foxpost is egyre jobban áll. – Hónapról hónapra meredeken növekszik felhasználóink száma – tudtuk meg Szép Károlytól. – Az elmúlt évben a bevezetés időszakában is százezres nagyságrendben volt mérhető forgalmunk. Idén pedig már milliós nagyságrendben kell gondolkodnunk. Ehhez a növekedéshez a somogyi felhasználóink is szép számmal járulnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában