Ellenszer

2017.10.27. 17:30

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás, melyet a szakemberek is ajánlanak. Többen is felkeresik mostanában a háziorvosokat különböző panaszokkal, de influenza egyelőre nincs.

Gyeszát Zsolt

– Egyelőre nem influenza, hanem más vírusos megbetegedések okozzák a most előforduló legjellemzőbb panaszokat, úgy mint a hányást, hasmenést, esetenként a lázat – mondta Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. – Ugyanakkor az influenza elleni védőoltás már a háziorvosoknál van. Ajánljuk az oltást, a krónikus betegeknek, a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőknek, a cukorbetegnek, s a légzőszervi betegségekkel élőknek különösen is fontos. Az orvosi kamara megyei elnöke szerint még bőven van idő, de fontos felkészültnek lenni.

– Sokáig tartott a jó idő, ennek következtében kevesebben fordultak orvoshoz – tette hozzá Fintics Klára kaposvári házi gyermekorvos. – Néhány szokásos őszi vírusfertőzés jelen van, de tömeges, influenzaszerű megbetegedést egyelőre nem láttunk a gyerekeknél. Hányinger, hányás, hasmenés és köhögés szerepel leginkább a tünetek között.

Fintics Klára kiemelte, az oltóanyag összetételét mindig az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi ajánlása szerint határozzák meg. A WHO annak alapján dönt, hogy mi lesz a legvalószínűbb, ami megbetegedést okoz az adott szezonban. Így három vírustörzs ellen véd az oltóanyag. A kaposvári háziorvos hozzátette: nem szerencsés, ha egy magas lázzal járó vírusfertőzésen esnek át azok, akiknek bármilyen alapbetegségük van, legyen szó szív-, vese-, tüdő-, vagy akár cukorbetegségről. Ez mind a gyermekekre, mind pedig a felnőttekre igaz.

Ugyanakkor bárki igényelheti az oltást, aki nem szeretné, hogy ő vagy a gyermeke megbetegedjen. A három évnél idősebbeknek készült oltóanyag ugyanúgy rendelkezésre áll már a rendelőkben, mint az idősebb korosztályoké. – A szülők a közelgő őszi szünetet is felhasználhatják arra, hogy a gyerekek megkapják az oltást, így ha később megjelenik a betegség, már védettek lesznek az influenza vírustörzsei ellen – hangsúlyozta Fintics Klára. A három éven alattiaknak még nem érhető el az oltás, számukra speciális vakcina készül.

A gyermekorvos szerint a több éves tapasztalatok azt mutatják, hogy tél végére, a kora tavaszi időjárás kezdetére tevődik legfőképpen az influenza ideje, bár megjósolni ezt nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában