Remény

2017.10.03. 11:30

Nem zár be a kaposvári Kaáli Intézet, csak átalakul

Rögtönzött ünnepséggel köszönték meg az anyukák és apukák a Kaáli Intézet dolgozóinak, hogy gyermekáldáshoz segítették őket, s egyben így búcsúztak az intézettől.

Koszorus Rita

Sorra érkeztek a szülők és a lurkók a Kaáli Intézetbe hétfőn délután. Az apróságok és szüleik azért jöttek, hogy köszönetet mondjanak a szakembereknek. Hiszen egytől-egyig olyan párokon segítettek az intézetben, akik természetes úton nem tudtak gyermeket nemzeni. A ma már totyogó apróságokkal gyarapodott családok úgy köszöntötték Mánfai Zoltán orvos-igazgatót, mintha csak hazajöttek volna. A nővérek és műtősnők is könnyeikkel küszködve fogadták a kicsiket. Egy apuka a falra kihelyezett kisbabák képét szemlélte. – Látod ott vannak a babák – mondta az apa a néhány éves fiának. – Mi is voltunk babák! – mondta a kisfiú, akinek ikerhúga éppen egy másik kislánnyal játszott a Kaáli Intézet folyosóján.

Volt olyan kismama, aki öt beültetés után esett teherbe, rengeteget segítettek nekünk – mondta Imréné Nemcsók Zsuzsanna. – Mi még az elején érkeztünk, amikor nem volt ilyen foglalt a doktorok naptárja, úgyhogy elég gyorsan kaptunk időpontot.

– Három évvel ezelőtt derült ki, hogy nem lehet természetes úton gyermekünk – idézte fel a nehézségeket Szabó Katalin. – 2015-ben a második beültetés volt sikeres és ma már kétéves a kislányunk. Nekünk hatalmas segítség volt a Kaáli Intézet, hogy itt van a közelben és ide mindig úgy jöttünk, mintha hazajöttünk volna. Nagyon kedvesek és segítőkészek a dolgozók.

Az anyukák egyöntetű véleménye az, hogy a közvetlenség és gondoskodás roppant fontos. Főleg egy olyan nő számára, akinek hosszú ideje nem adatott meg a gyermekáldás. A kaposvári Kaáli Intézet azonban sok házaspárt hozzásegített ahhoz, hogy igazi családdá váljanak. – Hét éve kezdtünk dolgozni – idézte fel a kezdeteket Mánfai Zoltán, a kaposvári Kaáli Intézet orvos-igazgatója. – Nagyjából évi száz szüléssel lehet számolni, amelyekből voltak ikerszülések is, így körülbelül ezer gyermek született meg a közreműködésünkkel.

A kaposvári meddőségi centrumba nem csak a környékről, de a teljes régióból érkeztek párok. Sőt megtudtuk, volt olyan család, amely az Alföldről utazott a somogyi megyeszékhelyre, hogy végre gyermekük születhessen.

Nem szűnik meg a lombikbébiprogram

Október közepétől a kaposvári Kaáli Intézet megszünteti a tevékenységét. Ám a mesterséges megtermékenyítéseket továbbra is itt végzik majd. Erről a szülők által szervezett ünnepségen Moizs Mariann főigazgató számolt be. – Ne menjenek máshova a leendő kismamák – mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója –, bízom benne, hogy minél több kisgyermek fog születni.

Moizs Mariann hozzátette: az állam a tevékenység átvételéhez szükséges anyagi támogatást biztosítja. – Meglesz a hely, a pénz és lesznek a dolgozók is – summázta a főigazgató. – Az eszközökről tárgyalunk a Kaáli Intézettel. Zökkenőmentes átvételt szeretnénk és ugyanolyan színvonalú szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában