közösségi szolgálat

2017.10.30. 17:30

Nemzeti ügy – diákok gondozzák a kaposvári hadisírokat

Közösségi munkában gondozzák a középiskolások a hadisírokat Kaposváron. Somogyban nagy hagyományokkal rendelkezik a hadisírgondozás, amely az érintettek szerint nemzeti, sőt nemzetközi ügy.

Kovács Gábor

A hadisírokat tavalytól – az iskolai közösségi szolgálat keretében – szervezett formában gondozzák a középiskolások. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartója négy somogyi középiskolával kötött megállapodást erről. – A sírok között kell levelet söpörnünk, picit hideg van, de ki lehet bírni – mondta az öreglaki Kovács Dominika, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola 9. osztályos tanulója. – Fontosnak tartom a hadisírok gondozását, bár arról nem tudok, hogy a mi családunkban is lennének áldozatok.

– Egy hete dolgozunk már a hatvan középiskolással – mondta Horváth Zsolt százados, a kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Központ beosztott tisztje. A tanulók közül egyre többen érdeklődnek a munka iránt, és ezzel kifejezik a tiszteletüket az elhunyt hősök iránt.

Három teherautónyi platánfalevelet söpörtek össze a diákok a Szigetvári utcai Hősök temetőjében. A katonatemető története két török hadifogoly elhantolásával kezdődött még az orosz-török balkáni háború idején. Akkor internáltak Kaposvárra egy Boszniába átkeveredett, hadifogságba esett török századot. Közülük az egyik katona a sebesülésébe, a másik fertőzésbe halt bele. Majd 1914 júniusában egy népfelkelőt temettek el itt, aztán elhalálozás sorrendjében helyezték végső nyugalomra a Monarchia katonáit és hadifoglyokat nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül. A temetőben 16 nemzet fiai nyugszanak 1367 sírban.

– Tavaly hirdetett pályázatot a Honvédelmi Minisztérium katonasírok, temetők, emlékhelyek gondozására. Kaposvár erre a célra nyert 35 millió forintot – mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. – Összesen 706 sírt újítunk fel. Aszfaltos út lesz a temetőben, és egy sétálóút díszburkolatot kap, sövényt is ültetünk. A bejárati kaput felújítjuk, visszakerül rá a turulmadár, amelyet egy fémgyűjtő lopott el korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában