gyomorpanaszok

2017.10.30. 09:00

Reflux: Ön tudja mik a tünetei?

Többször is hall az ember a refluxról, de csak kevesen tudják valójában, hogy mit is jelent a betegség.

Gy. Zs.

A reflux betegség a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara – magyarázza a Házipatika weboldala. Mint írják, a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe. Ennek révén kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, esetleg nyálkahártya-gyulladást okozhat. A szakportál szerint a legnyilvánvalóbb tünete a gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladásérzés.

A webbeteg.hu szerint esetenként egyéb panaszok is jelentkezhetnek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig. A weboldal leírása alapján az sem ritka, hogy a refluxbetegség valamilyen légúti panasz formájában jelentkezik. Többek között ilyen lehet a régóta fennálló makacs köhögés, az elhúzódó rekedtség, esetleg garat-, gége- vagy tüdőgyulladás, illetve az asztma is. A szakportál azzal magyarázza a légúti tünetek kialakulásának okát, hogy a garat és a gége a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik, így fokozottan érzékeny a gyomorból visszaáramló sav károsító hatása ellen. Amennyiben a visszaáramló gyomorsav irritálja, károsítja ezeket a szerveket, az köhögés, rekedtség, gyulladás formájában jelentkezik. Azonban a gyomorégés sem feltétlenül minden betegnél jelentkezik. Ezért sok betegnél nehéz felismerni a betegséget – figyelmeztettek. Olyan panaszok figyelhetőek meg, mint a fogak fokozott romlása, az állandó torokköszörülés, a torokban jelentkező gombócérzés, a horkolás és az ezzel összefüggő alvászavar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában