minőségirányítás

2017.10.22. 08:22

Szabványok mentén formálódik a jövő

A minőségirányítás néhány évvel ezelőtt még idegen szóként csenghetett, ma azonban már szinte létfeltétel a cégek számára. Persze a kisebb vállalkozásoknak csak vágyálom, hiszen a bevételeik nem engednek meg ekkora kiadást.

Koszorus Rita

– Nagyon sokszor a megrendelő kéri a beszállítóktól, hogy bizonyos tanúsítványai legyenek meg – osztotta meg tapasztalatait Pintér Ferenc, a kaposvári Profiso Minőségügyi és Mérnöki Iroda ügyvezetője. – Ha csoportokra osztjuk, vannak az általános szabványok mint az ISO 9001, ISO 14001, vagy az MSZ 28001, de vannak szakmaspecifikus szabványok is, mint autóipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, építőipari és egyéb szakipari szabványok.

Ezeket már egyre több cég megköveteli beszállítóitól. – Tehát például a MÁV-nak nem lehet beszállítani, ha nincsen ISO 9001, vagy EN15085 minősítése a cégnek – osztotta meg tapasztalatait a kaposvári szakember. – A nagy multinacionális áruházaknak sem szállíthat be egy vállalkozás, ha nincs BRC vagy IFS szabvány, attól függően, hogy német vagy angol a megrendelő cég.

A legfontosabb az ISO 9001 szabvány megléte, hiszen a többi is erre épül. – Ezért szoktuk javasolni, hogy első lépésként legyen meg ez – tette hozzá Pintér Ferenc. – Sok cégnek azonban ez is gondot jelent, mert a kis- és középvállalkozásoknak nincs erre pénzük. Persze volt olyan ügyfelünk is, amelyik – bár egy háromfős cégről van szó – minden pénzét félretéve bevezette az acél- és alumíniumszerkezetek kivitelezésére vonatkozó szabványt, ugyanis nem tudtak volna tovább növekedni.

De vannak olyan cégek, amelyek azért nem vágnak bele egy ilyen modernizálásba, mert nem tudják, hogy számukra milyen szabvány szükséges, vagy éppen nem ismerik a minőségirányítási rendszereket, ezért félnek a bevezetéstől. Azonban még nagyobb vállaltoknál is előfordul, hogy a minőségirányításra nem fordítanak kellő hangsúlyt.

– Most már azt látom trendnek, hogy több szabvány párhuzamos bevezetését valósítják meg a cégek – mondta el Pintér Ferenc. – Szerencsére a cégvezetők is kezdenek rájönni, hogy nem nyerészkedni akarunk rajtuk, hanem tényleg így optimálisabb a bevezetés és ezzel piacot tudnak szerezni. Ugyanis sok olyan ügyféllel beszéltem, aki amiatt bukott el üzleteket, mert jött például egy osztrák partner és rögtön a szabványok meglétéről kérdezett. Amint kiderült, hogy nincs, össze is csomagolt, és ment tovább.

A fémiparban dolgozó segesdi Ferrokov Kft.-nél már közel húsz éve szabványok szerint dolgoznak. – A külföldi vevőink megkövetelik tőlünk – tudtuk meg Tallián Attila ügyvezetőtől. – Ezen felül egy belő szabályozást is ad a cégnek. Habár elég drága a bevezetés, ráadásul állandó kiadást jelent a szabványok fenntartása.

Tallián Attila elmondta: a Ferrkov Kft.-nél egy hatfős minőségbiztosítási csoport foglalkozik a rendszer működtetésével. – Cégünk Magyarországon elsőként vezette be az ISO 9001-es szabványt – tudtuk meg a cégvezetőtől. – Zömmel nyugati piacokra dolgozunk, oda már az ISO 9001 nem elég, más szabványok is kellenek és üzemenként mások az elvárások.

Az ezeknek való megfelelés tehát összetett feladat, komoly kihívás a cégeknek, ám a növekedés, adott esetben terjeszkedés záloga lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában