rekord

2017.10.09. 19:02

Kapitális trófeákkal zárult az Erdők Hete Kaszón

Lombkorona sétával, kisvasutazással és trófeaszemlével ért véget az idei Erdők Hete rendezvénysorozat Kaszón. Az erdőgazdaság vadászterületén eddig csaknem 70 gímszarvast lőttek ki. Az ígéretes bikák miatt a térség egyre népszerűbb a külföldi vadászok körében is.

Stanics Adrienn

A trófeaszemlének volt a legnagyobb sikere a kaszói Erdők Hete rendezvénysorozaton. – Ma már nagyon jól nyomon tudjuk követni a bikák mozgását – mondta Horváth Ádám, kaszói területvezető, hivatásos vadász. – Ezt a példányt például én már jól ismertem, ugyanis videóra is vettem – mutatott az egyik 10 kilogramm feletti trófeára.

Horváth Ádám hozzátette: az idén nehezen indult a szezon, a gímszarvas vadászata ugyanis sok tényezőtől függ, így az időjárás és a sok gomba is gondot okozott, hiszen a bő gombatermés miatt nagy volt a mozgás az erdőkben, ráadásul makkból is sok volt, s emiatt sem a megszokott módon mozogtak a szarvasok.

A Kaszó Zrt. területén ennek ellenére, nincs ok panaszra, ezt bizonyítja a negyedik alkalommal megrendezett trófeaszemle. – Az idei évben a tavalyi évhez hasonlóan hatvankilenc gímbika került terítékre – emelte ki Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. – Kiemelkedő súlyú trófea nem akadt, de sok volt 9, sőt 10 kiló feletti is. A bikák 77 százaléka érmes volt, s ez egy kimagasló eredmény.

Galamb Gábor hangsúlyozta: mindez a tudatos vadgazdálkodás eredménye. Ennek következtében egyre népszerűbb a terület a bérvadászok körében is. Ausztriából és Németországból is egyre többen érkeznek, akik jelentős összeget hagynak itt egy-egy vadászat után. A cég egyébként a társadalmi felelősségvállalás jegyében a természet megismertetését is nagyon fontosnak tartja. Éppen ezért legutóbb egy újabb közjóléti létesítményt építettek, egy lombkorona tanösvényt, amely kilenc méter magasban vezet végig az erdőben.

Rekordlistás vad is terítékre került

A kaszóin kívül még 89 vadászatra jogosult társaság működik Somogyban. Többségük eddig eredményes hónapot zárt. Volt, ahol rekordlistás vad került terítékre. – Három kiemelkedő bikát lőttek ki, amelyeknek a trófea súlya meghaladja a 13 kilogrammot. Ebből a Gyótai Vadásztársaság területén egy 13,58 kilogrammos agancsot mértek, ami mindenképpen rekord a megyében – foglalta össze az eddigi vadászati szezont Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára.

Hozzátette: a vadászat és a vadgazdálkodás jelentős vidékfejlesztési hatással bír. Az erre épülő turizmus és a gasztronómia is munkahelyeket teremt. Somogyban még lehet fejlődni ezen a téren. A vadászati szezon októberben a dámbikák nászával, a barcogással, majd később a vaddisznóhajtással folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában