Trianon miatt

2017.10.02. 09:00

A vesztesek oldalára sodródtunk – hazánk és a második világháború

Miért lépett be hazánk a második világháborúba? Többek között ez is kiderült a Kaposvári Egyetem Senior programjának keretében rendezett előadáson.

Varga László

A Senior Egyetem programjában elsőként Kelemen János főiskolai tanár beszélt a vitaminokról. A közel egy órában kiderült, hogy a tizenháromféle vitamin kis mennyiségben hatékony, és hiányukból sokféle betegség adódhat. Szó esett arról is, hogy bizonyos esetekben szükség lehet vitaminpótlásra, mivel az élelmiszerek vitamintartalma a hőkezeléssel is jelentősen csökken. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mivel azok kémiai összetevőiket nagyon gyakran nem vizsgálják, és némelyikben sok lehet az ártalmas adalékanyag – szólt az intelem.

– A mai termesztési technológiák mellett a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma jelentősen csökkent, így azok korlátlan fogyasztásakor sem áll fenn a túladagolás veszélye – mondta Kelemen János a Kaposvári Egyetemen.

Ezt követően Szakály Sándor egyetemi tanár beszélt Magyarország második világháborús részvételéről. – A belépés oka az első világháború volt, mivel a trianoni békeszerződés igazságtalanul vette el az ország területének kétharmadát – szögezte le bevezetésében. – Emiatt a háború után a vesztesek, így a németek oldalára sodródtunk. Az 1938-as első és az 1940-es második bécsi döntéssel ugyan visszakaptuk az elvett területeink jelentős hányadát, de ezzel végleg elköteleztük magunkat a németeknek. És mivel féltünk a visszakapott országrészek elvesztésétől, saját elhatározásból kapcsolódtunk be a németek Szovjetunió elleni hadjáratába.

Szakály Sándor szólt a második magyar hadsereg doni katasztrófájáról is: elmondta, hogy bár kétségkívül nagyok voltak a veszteségeink, a kétszázezer főből több mint százezren épségben hazatértek. Értékelte a magyar tisztikar szerepét, a kormányok háborús tevékenységét, beszélt Horthyról és a német megszállásról. A végső kicsengése mindegyiknek az volt: kicsi volt a mozgásterünk, valójában mindenben Hitler akarat érvényesült. És hogy végül a szovjet érdekszférába kerültünk, nem a kiugrási kísérletünk kudarcán múlott...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában