Nagyszakácsi

2017.10.11. 14:00

Zarándokhelyet terveznének a Szent Jobb ujjperceinek

Hajdan Nagyszakácsiban találtak a pálosok a Szent Jobbról ujjperceket, amelyeket a Bazilikában őriznek a fővárosban. Nagyszakácsi vezetése az egyházzal arról tárgyal, miként tudnának zarándokhelyet kialakítani. Ha a tervük megvalósulhatna, akkor nem csak a főzés hagyománya kapcsolódna a település nevéhez. 

Kovács Gábor, gabor2.kovacsvmediaworks.hu

Ám addig is, amíg a zarándokhely megvalósításához közelebb kerül a falu, jelentős beruházásokat végeznek. A felújítást az utakkal kezdték, a polgármester szerint régi adósságukat törlesztették a helybeliek felé azzal, hogy minden út szilárd burkolatot kapott.

– A Petőfi utcát újítottuk fel, miután 6,5 millió forintot kaptunk konszolidációs pályázatból, mert nem volt tartozásunk – mondta Kövér István polgármester. – Ehhez tettünk még 1,5 millió forint önerőt, ebből a pénzből leköveztük az utcát. Erre azért volt szükség, mert egy poros mezőgazdasági út vezetett arra. Egy vis maior pályázatból pedig a Szabadság utcát is sikerült rendbe hozni. A földekről lezúduló esővíz elhordta ezt az útszakaszt, de kaptunk a felújítására négymillió forintot, ehhez 500 ezer forint önerővel járult hozzá az önkormányzat.

 

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezetten Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. 1083. augusztus 20-án Székesfehérváron felbontották Szent István kősírját. A katolikus legenda szerint I. László király a közben ellopott ereklyét 1084. május 30-án (ez a nap a Szent Jobb megtalálásának emléknapja) szerezte vissza. A jobbkéz azonosítási jele, István király gyűrűje volt, ami a kezet díszítette. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik. Tisztelete a magyar történelemben folyamatos, leginkább a Szent István-napi körmenetben nyilvánul meg.

 

A Hárihegyi utat és a Petőfi utcában egy négyszáz méteres járdaszakaszt a közmunkaprogramban építettek ki, s három új kemencét is felhúztak a településen. Még a Királyi szakácsok rendezvénysorozat fénykorában a Királyi Vigadó épületében reneszánsz programokat terveztek, ám a vigadóra viszont azóta ráférne a felújítás.

– A vigadónál szeretnénk egy teraszt készíteni, ahol 50 ember le tudna ülni, oda is kemencét, grillezőt terveztünk, hogy az együttlét összekovácsolja a helyieket – mutatta Kövér István. – A Királyi szakácsok rendezvényét is fel lehetne támasztani, ehhez csak egy kis támogatói akarat kell, hogy bekerüljünk abba a körbe, ahol biztosan számíthatnánk állami támogatásra. Továbbra is megrendezzük viszont a Turizmusbarát polgármesterek találkozóját, valamint főzőversenyt tart a helyi gyermekotthon Körbe jár a fakanál néven. Ez egy 10 éves rendezvény, amelyen a gyermekotthonok főzőcsapatai indulnak.

A falu minden pályázati lehetőséget igyekszik megragadni. Most nyújtottak be egy TOP-os pályázatot a polgármesteri hivatal és a Királyi Vigadó épületének teljes energetikai felújítására, ez jelenleg elbírálás alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában