Somogyország, a mi otthonunk

2017.11.02. 14:00

A Deseda fölé repítjük olvasóinkat

Új sorozatunkban somogyi településeket mutatunk be, úgy, ahogy még nem látta. Ezúttal a Desedára látogattunk el.

Sonline

A Deseda Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A nyolc kilométeren elnyúló vízfelület otthont ad horgászoknak, a vízisportok kedvelőinek, a túrázóknak. A tavat 1974-ben duzzasztották fel, a Deseda nevű patak vízzáró gátjának elzárásával. Eleinte a pecások kedvelt helyévé vált, majd a fejlesztéseknek köszönhetően szinte minden korosztály kedvelt célpontjává vált.

2014 szeptemberében elkészült a Fekete István Látogatóközpont, melynek avatóünnepségén Áder János köztársasági elnök is jelen volt. Bő egy év alatt, 220 millió forintból épült fel a létesítmény, ám összességében több, mint 600 millió forintot fordított Kaposvár a Deseda-tó környékének fejlesztésére. Körbetekeredik már a kerékpárút, megépült a túraútvonal, a kilátó és két híd is. A látogatóközpontban megtekinthető többek közt az épület központjába épített óriási tölgyfa, ebbe a fába építették be a Desedán őshonos állatok kitömött példányait, a másik részük pedig vitrinekbe került. Három élőhelyet, erdeit, mezeit és zsombékos területet is megismerhetnek a központ látogatói, s helyet kapott a központban egy, a desedai halakat bemutató nagyméretű akvárium is. Élő állat megfigyelőhelyeket is kialakítottak az épület környezetében, van béka les, és egy teljes egészében bekerített szitakötő les is. Ezen kívül kerékpárkölcsönző is működik a központnál, valamint sétahajózásra is lehetőség van.

" target="_blank" rel="noopener">Egy évvel később elkészült a kalanderdő isA 17 hektáros területen játszótereket alakítottak ki, és a tóparton madármegfigyelőt is építettek. A beruházások itt még mindig nem értek véget, ugyanis azóta elkészült egy lombkorona tanösvény is. A hat méter magas és húsz méter hosszú, játszótérrel egybekötött sétány az arborétummal szemben várja a természet kedvelőit. A 20 millió forintos beruházás átadóünnepségén Szita Károly polgármester beszélt a további fejlesztési tervekről is: – Tervezzük a toponári csónakház felújítását, ahol egy fitneszparkot is létesítünk. Egy 5 kilométeres vízitúra útvonalat hozunk létre, lesznek új padok, és információs táblák is. Harmadik elemként pedig a strandot korszerűsítjük: új büféépületeket és játszóteret, valamint röplapdapályát tervezünk a területre – tette hozzá Szita Károly. Addig is a Desedát bármikor megkerülhetjük biciklivel is, hiszen az új kerékpárút ezt is lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában