időjárás

2017.11.25. 07:00

Feltámad a szél, beborul az ég – eddig tartott a felmelegedés

Feltámad a szél szombaton, így eltűnik a köd és a pára, de délutánra beborul az ég, estére pedig megérkezik a hidegfront.

Sonline

– Szombaton megélénkül a déli szél, időnként erős lökések is lehetnek – tájékoztatott az eumet.hu. – A szél hatására ritkul a köd és pára. A délután enyhe lesz, de magasabb szintű felhők érkeznek, s beborul az ég. Csapadék napközben nem valószínű. Estétől azonban kiadós esőkkel érkezik a hidegfront. Vasárnap reggelre, északnyugatira fordul a szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga

  • szombat reggel +5 fok
  • szombat délután +12 fok
  • vasárnap reggel +6 fok
  • A legvalószínűbb folytatás

    Vasárnap várhatóan hidegfront alakítja az időjárást: borús időben, erős északnyugati széllel jelentősen lehűl a levegő. Délelőtt gyengülő eső is eshet, majd csökken a csapadék valószínűsége, de szitálás még előfordulhat. Hétfőre a front elhagyja a térséget, mögötte kitisztul az ég, kisüt a nap, de jóval hidegebb idő várható a korábbinál. Hajnalban fagyra lehet.

    Kedden, szerdán ismét délire fordul az áramlás, előtérbe kerül a párag és a tartósabb ködmezők, miközben a magasabb szintű felhőzet is növekszik. Csapadék csak a ködből származó szitálás lehet. Reggelenként országos fagyra van kilátás. Csütörtökön hidegfront érkezése valószínűsíthető. Hideg, borongós időben, mérsékelt északi szél mellett jelentős csapadék is ígérkezik. Halmazállapota igen bizonytalan még: többnyire eső, havas eső valószínű, s átmenetileg síkvidéken is kialakulhat hóesés.

    Orvosmeteorológia

    Szombaton estig nem várható fronthatás, de a ködös, nyirkos idő miatt felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. A borongós, szürke tájakon álmosság, fáradtság, lehangoltság is jelentkezhet. Késő délutántól elsősorban a nyugaton élők körében az érkező hidegfront miatt fejfájás, migrén előfordulhat. A szelesebb dunántúli tájakon ugyanakkor romolhat hőérzetünk. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, ezért ügyeljünk immunrendszerünk megfelelő erősítésére, növeljük a C-vitamin bevitelt, valamint táplálkozzunk vitamindúsan! (forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Szombat reggelre is sokfelé képződik pára, köd, mely helyenként – elsősorban északon – akár napközben is megmaradhat jelentősen lecsökkentve a látástávolságot. Szitálás, ködszitálás továbbra is előfordulhat, melytől kis mértékben csúszóssá válhatnak az utak. Késő délutántól nyugaton, északnyugaton és északon esőtől lehetnek vizesek, csúszósak az utak. A Dunántúlon az élénk, erős déli-délkeleti széllökések jelentősebben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagy követési távolságot. Balesetmentes közlekedést kívánunk! (forrás: Időkép)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában