horvát-magyar

2017.11.23. 15:19

Határon átnyúló fejlesztések a közigazgatásban

Együttműködés a határon átnyúló közigazgatás fejlesztésében címmel szakmai konferenciát tartott a Somogy Megyei Kormányhivatal a horvátországi Muraköz megye és Eszék-Baranya megye Közigazgatási Hivatalával együtt csütörtökön Kaposváron.

Harsányi Miklós

– A magyar-horvát közös közigazgatás fejlesztési konferencia egy európai uniós projekt részeként valósul meg – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott. Hozzátette: a program célja, hogy egymás közigazgatását minél jobban megismerjék, s amiben valamelyik fél jobb, azt a területet ossza meg a másikkal.

A horvát szakemberek részben az elektronikus közigazgatásról adtak tájékoztatást, a magyar előadók a területi közigazgatás átszervezését és a kormányablakok kialakítását és tapasztalatait ismertették. Zöld-Nagy Viktória, a miniszterelnökség helyettes-államtitkára rámutatott: minden határon átnyúló együttműködést kifejezetten támogatnak. Függetlenül attól, hogy kormányzati szinten milyen az együttműködés és a kommunikáció az országok között, de mindig helyben dőlnek el a dolgok. S ha a határ két oldalán élőknek fontos az, hogy összekössék az életüket, akkor ezt azzal tudják támogatni, hogy a közigazgatási munkát is egy kicsit összekötik.

– Pontosan ezért nekünk nagyon fontos, hogy el tudjuk mondani a horvát partnereknek azt, miként alakult a magyar közigazgatás átalakítása – hangsúlyozta Zöld-Nagy Viktória. – Jelenleg, mint szolgáltató állam az állampolgároknak minél magasabb színvonalú ügyfél kiszolgálást próbálunk nyújtani alapvetően a kormányablakok rendszerével.

Fontos és közös kihívás a digitális állam kiépítése, s az, hogy miként tudnak a társadalmi elvárásoknak megfelelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában