Telekár

2017.11.17. 11:30

Kikötőfejlesztés: jogvihar Balatonföldvár partjainál

Fontolgatja Balatonföldvár önkormányzata, hogy a nyomozóhatósághoz fordul a kikötőbejáratnál található felépítmények 99 éves bérleti szerződéseinek ügyében. Erről sajtóközleményben tájékoztatta lapunkat a balatonföldvári városháza.

Koszorus Rita

DCIM102GOPROG3258322.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk: a helyhatóság a nyári városközpontként működő kikötő és környezetének fejlesztését tervezi, amely érinti a hajózási társaság területeit is. Ám a célok megvalósítása során nem várt akadályok merültek fel. Olyan 2004-ben kötött bérleti szerződések kerültek elő, amelyek az önkormányzat és a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) jelenlegi vezetésének sejtése szerint is magán üzleti érdekeket helyeznek előtérbe.

Az önkormányzat közleményéből kiderül: 2004-ben a BAHART akkori vezérigazgatója saját hatáskörében eljárva 99 éves bérleti szerződést kötött a kikötőbejárat mellett található, büféknek is helyet adó – most már önkormányzati tulajdont képező – területekre. A szerződésekben foglalt földhasználati és bérleti díjak kapcsán Balatonföldvár önkormányzata szerint joggal merül fel a kérdés kinek és kiknek az érdeke volt ez.

Nyolc felépítmény esetében a bérleti díj összesen 99 évre valamivel több mint nettó 4 millió 35 ezer forint volt, s ehhez jött hozzá a nettó 1 millió 522 ezer forint a földhasználati jog ellenértéke. Tehát lényegében egy négyzetméternyi ingatlan bérleti díja egy évre 106 forintba került.

– Érdekesség, hogy egy ezen a területen, a BAHART épületében üzemelő vendéglátóegység évi nettó 4,4 millió forint bérleti díjat fizet – hívta fel a figyelmet az önkormányzat. – Figyelemre méltó az is, hogy a témában tartott lakossági fórumon az egyik bérlő azt mondta, hogy már az 1980-as években évi 120 ezer forint bérleti díjat fizettek, a kilencvenes években pedig majdnem 300 ezer forintot.

A fenti adatok tükrében Balatonföldvár Város Önkormányzata osztja a BAHART Zrt. álláspontját. – A területfejlesztés megakadályozása, a 99 éves szerződések fenntartása mögött vélhetően konkrét magánérdekek állnak – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában