Felelősségtudat

2017.11.27. 14:00

A kéményseprők igyekeznek meggyőzni a lakosságot

Bár az Országgyűlés októberben elfogadta azt a törvénymódosító csomagot, ami alapján eltörlik a kötelező kéményellenőrzést, a kéményseprők most még a régi rend szerint dolgoznak, s az elmúlt napokban több kaposvári utcában is föltűntek éves ellenőrzést végezni.

K.G.

2014.08.08. Kéményseprõ, Pécs. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A törvénymódosítás indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől. Kéményseprőktől tudjuk, tartanak attól, hogy ez növeli a balesetveszélyt, s azt is elmondták lapunknak, hogy nagyon a tájékozatlan tulajdonos, nem tudják az emberek, hogy a változás mivel jár majd számukra.

Megkérdeztük a kéményseprést koordináló katasztrófavédelmi szervezetet is, hogy ezentúl kevesebb lesz-e a kéményseprők munkája, ez érezhető-e már, illetve jelenleg milyen tevékenységet végeznek. Csupán annyit sikerült megtudni, hogy a kéményseprők továbbra is rendületlenül dolgoznak, még a régi rend szerint.

– A jelenleg hatályos szabályozás szerint a tervezett sormunka általános gyakorisága szerint az ellenőrzés a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények, vagy kéményrendszerek esetén kétévente, és a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente kötelező – válaszolta Hajdu Márton tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője. – A sormunka ellátása során a kéményseprők felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a jövő év elejétől változások várhatóak az egylakásos ingatlanok esetében, ezért kövessék figyelemmel az ezzel kapcsolatos tájékoztatókat.

Hajdu Márton hozzátette: a kéményseprők által végzett jelenlegi sormunka célja az időszakos ellenőrzés, amely során időben feltárhatók azok a kisebb hiányosságok, amelyek később a tüzelő-fűtő rendszer meghibásodásához vezethetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában