Kaposfüred

2017.11.08. 17:30

Könnyező Szűz Mária és csillagászati rejtély övezi a Mária Házat

Kilenc meteoritot tartanak nyilván Magyarországon, ezek közül kettőt a Nagy-Vázsonyt és a Kaposfüredet nem megerősített, nem dokumentált kategóriába sorolja a Meteoritical Bulletin. Ez utóbbinak becsapódási helyén épült a kaposfüredi Mária Ház.

Koszorus Rita [email protected]

Az impozáns épület a világon is egyedülálló módon Szűz Mária utolsó földi lakhelyének, az efezusi háznak pontos mása. Nem csak kinézete különleges, de a hozzá fűződő történetek miatt is érdemes róla beszélni.

Török Marcell néhai kaposszerdahelyi plébános segítő kezek és adományozók segítségével a saját telkén építette fel a Mária Házat. Amelynek alapkövét 1996-os magyarországi látogatása során Szent János Pál pápa Győrben megáldotta. Marcell atya tavaly februárban elhunyt, életműve vagyis a Mária Ház a mai napig üzemel, az általa alapított Mindszenty Kongregációnak köszönhetően.

Mezőfi Zoltán, a Kongregáció elnöke kérdésünkre elmondta: az atya ide álmodta meg ezt a házat és mindent megtett azért, hogy megvalósítsa.

Az imaházként működő épület kertjében temették el a nehéz sorsú Török Marcell atyát, a szertartásra hatalmas tömegek látogattak el. – Akkor itt többen látni vélték a Szűz Anya szobrot könnyezni – mondta el Mezőfi Zoltán. – Én nem állítom, hogy könnyezett, mert nem láttam, csak annyit hogy vizes volt itt a talapzat.

A Mindszenty József Kongregáció elnöke hozzátette: nagyon óvatosan kell ebben fogalmazni. – Úgy gondoltuk, hogy ezt nem hozzuk nyilvánosságra, mert nem szeretnénk egy olyan folyamatban részt venni, amit nem tudunk igazolni – fogalmazott Mezőfi Zoltán.

A történetek gyógyulások azonban nem legendák, hívta fel a figyelmet. Egy idős asszony korábban nem tudott bot nélkül járni, ám a kaposfüredi Mária Ház meglátogatásakor otthagyta a botját. Csak otthon vette észre, hogy nincs szüksége segítségre a járáshoz.

Nem csak a ház működése érdekes, de ha a keletkezését közelebbről megvizsgáljuk egy roppant izgalmas és rejtélyes történet rajzolódik ki előttünk. Arról az épület felavatásakor is több médium beszámolt, hogy azt egy meteorbecsapódás jelölte ki Marcell atya számára. Az állítólagos hullás 1995-ben volt, amelynek beszámolójára Kereszty Zsolt meteorit szakértő is felkapta a fejét.

A néhai plébános ugyanis azt mondta, hogy hatalmas robajjal és fénnyel csapódott be kaposfüredi telkére a meteorit. Erről ugyan először – az éppen akkor zajló délszláv háború miatt – azt, hitte egy lövedék. Ám mikor reggel a közel kétméteres kráter alján fekvő követ megpiszkálta lapáttal az hozzáragadt. Ez eleve nem állja meg a helyét, mondta szakértő. – A meteoritok ugyanis a légkörbeli felrobbanásuk után már csak hűlnek – magyarázta Kereszty Zsolt. – Azt is mondta, hogy beletette egy vödör vízbe, amit azonnal elpárologtatott, ez is lehetetlen a korábban elmondottak miatt.

A leírásban szerepelt, hogy a lehulló meteorit megpörkölte az udvaron lévő fenyőfa tetejét és elolvasztotta a ruhaszárító kötelet. A kő ráadásul rozsdás volt, amikor azt megvizsgálták Kaposfüreden az ELTE professzorai. Erre az volt Marcell atya válasza, hogy a vödör víztől korrodálódott. Ám Kereszty Zsolt aláhúzta: egy ilyen égi tárgyról azt fontos tudni, hogy a friss hullású meteoritok feketék, vagy sötétkékek. Ha valami rozsdás az hosszú évekig tartó légköri erózió hatása lehet, s nem pedig a vödör vízbe helyezéstől.

A meteorit-szakértő ugyanis elvégezte a kísérletet egy vasmeteoriton, amely nem lett rozsdás. Ám a szakértő kételyei ellenére közzétették a kaposfüredi hullás történetét. Azzal együtt fontos tudni, hogy a meteoritok hivatalos nemzetközi tárában a mai napig nem hivatalos státuszú, dokumentálatlanként szerepel.

Kereszty Zsoltot azonban nem hagyta nyugodni a kaposfüredi vasmeteorit története és hosszas kutatásba kezdett, valamint számos szakembert megkérdezett az állítólagos somogyi észlelésről.

Pár éve megkereste még Marcell atya Kereszty Zsoltot, azzal hogy szeretne a meteoritból egy darabot vágatni az ereklyetartóba. Ő akkor azt a feltételt adta, hogy a valós történetet ossza meg vele a plébános.

Ekkor derült ki, hogy nem volt meteorithullás, hanem Török Marcell az égi eredetű követ úgy kapta. Ezt támasztotta alá Mezőfi Zoltán is. – A pappá szentelésekor kapta 1972-ben – mondta a Mindszenty Kongregáció elnöke. – Marcell atya ide álmodta meg a Mária házat, a hullásról szóló leírás az interneten nem igaz.

Az már biztos, hogy meteorithullás Kaposfüreden nem volt, azt azonban egyelőre még nem tudni biztosan hova hullott le az éveken át kaposfürediként ismert tárgy. A szakértő feltételezése szerint ez egy darabja az 1890-ben Nagyvázsony közelében észlelt meteoritnak. Mérete és összetétele is megegyezik, ám ezt egyelőre tudományos tényekkel nem bizonyították. Habár Kereszty Zsolt feltett szándéka ennek igazolása.

Hogy valójában milyen követ őrzött az atya éveken keresztül, s az honnan származik erre ő maga adhatott volna választ. Ám ezt magával vitte a sírba. Életműve, a Mária Ház azonban tárt kapukkal várja az Úrhoz fohászkodni vágyókat. Sőt a zarándokok kedvelt célpontjává vált az évek során, a Mária út állomásai közé is bekerült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában