Hagyományőrzés

2017.11.18. 17:30

Még sosem kaptak ennyi pénzt a néptáncosok

A népi kultúrára szánt 7,5 milliárd forintos támogatást jelentett be Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még nyáron. A Somogyban bejegyzett 43 néptánccsoport közül huszonhárman kaptak összesen csaknem ötvenmillió forintot. Az együttesek vezetői azt mondják, még soha ekkora támogatást nem kaptak. 

Turbéki Bernadett

A tavaly elhunyt Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és József Attila díjas magyar költő, műfordító, politikus Csoóri Sándor nevével fémjelzett, a teljes Kárpát-medencét lefedni igyekvő program célja a népi kultúra erősítése, elsősorban vidéken, az amatőr és félamatőr együttesek, vagyis néptánc-csoportok, népi zenekarok, és énekesek, valamint kórusok támogatása. A néptáncos, népzenei és népdalköri közösségek az idén 2,5 milliárd forint összértékű támogatásra pályázhattak. 

– A Somogyban folyó szakmai munka országos szinten az elit mezőnyhöz tartozik – mondta Merczel István, a Somogy Megyei Néptánc Szövetség elnöke. – Nagyon jól, szinte egy hónap leforgása alatt bonyolították le a program előkészítő szakaszát, hogy minél több együttes bekerülhessen. A Somogy Megyei Néptánc Szövetség szaktanácsadói feladatot is ellátott a Dunántúlon. 

A néptáncosok a rendszerváltás idején kerültek ki a szakszervezetek égisze alól. Azóta vagy egyesületként tartják fenn magukat, vagy egyéb támogatások segítik őket. Kaposváron az önkormányzat régóta támogatja a 70 éves múltra visszatekintő, jelenleg 44 tagot számláló Somogy Táncegyüttes működését. – Mi szerencsés helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy van hol próbálnia az együttesnek, viselettárunk is van, és néhányan hivatalosan is munkálkodhatnak a háttérben azon, hogy a Somogy Táncegyüttes hozhassa a tőle megszokott magas színvonalat – mondta Csikvár Gábor, művészeti titkár. –Sajnos egy-egy fellépés, az oda utazás azonban nem olcsó mulatság, ezért magunknak kell kigazdálkodnunk ezek költségét. Eddig gondolni sem mertünk arra, hogy a viselettárat ekkora mértékben valaha is megújíthatjuk, bővíthetjük, ám a pályázaton nyert 7,2 millió forint lehetőséget ad erre – tette hozzá Csikvár Gábor. – Időszerű lecserélni a férfi és női csizmákat, tánccipőket, bakancsokat. Gondolatban ezzel már hárommillió forintot el is költöttünk csak lábbelikre. Ezen kívül új koreográfiák születhetnek majd a frissen beszerzett, régóta áhított viseleteknek köszönhetően. A táncegyüttes csaknem 40 éves, próbákon használt hangfalát is igyekszünk a mai kornak megfelelő technikára lecserélni. 

Somogyban a második legnagyobb összeget a szennai Zselic Táncegyüttes nyerte, 5,2 millió forintjukat ők is új koreográfiákra és viseletekre szánják.

– Mi még soha nem kaptunk anyagi támogatást – mondta Horváth Tibor, a Zselic Táncegyüttes vezetője. – Gondolatban már háromszor is elköltöttük a pénzt. Mindenképpen lesznek új koreográfiáink, amelyek elkészítéséhez országosan elismert szaktekintélyeket hívunk majd. Külön öröm, hogy végre drágább, ugyanakkor kevésbé kihasználható kalotaszegi viseleteket vásárolhatunk. Egy rend ruha 120 ezer forint, amiért ráadásul Erdélybe kell menni, hogy eredeti legyen – mesélt terveikről Horváth Tibor, aki a technikai feltételeket is szeretné feljavítani a pályázati pénzből. A jelenleg 36 fővel működő együttesnek a nyertes pályázat egyben szakmai elismerést is jelent. 

Somogyban hat városban is működik művészeti iskola. Ezek az intézmények nevelik a nagyobb táncegyüttesek utánpótlását is. Siófokon a Balaton Táncegyüttes azonban mégis létszámhiánnyal küzd: férfi táncosból kevés maradt a 40 fős együttesben. Ketten például a Bartók Táncegyüttesbe mentek át.

– Sajnos a férfiak közül többen külföldön keresik a boldogulásukat és Siófokon nincs sok főiskola, hogy onnan érkezhessen táncos utánpótlás – mondta Tamás Lóránt, a Balaton Táncegyüttes vezetője. – Akiket kinevel az együttesünk, gyakran másik városokba mennek tanulni, dolgozni. Emiatt is gondoltuk azt, hogy a fiatalok motivációjára is költünk a megnyert 2,2 milliónkból. Öt évbe telt, míg kijutottunk egy görögországi táncfesztiválra. Csak a buszköltség került egymillió forintba, ám a fiataloknak az utazás vonzerőt jelent. Természetesen viseletre is költünk majd, mert vannak olyan csizmáink, amik fekete szigetelőszalaggal vannak körbetekerve, hogy a talpuk ne váljon le.

Somogyban 1600 táncost érint a Csoóri Sándor program, amelyre jövőre is pályázhatnak majd. Akkor az idei összeg dupláját, vagyis ötmilliárdot osztanak szét az arra érdemesnek ítélt népi kultúrával foglalkozó közösségek között. Eddig meghívásos volt a pályázat, jövőre igyekeznek publikussá tenni, és már 2017 decemberében megjelentetik a lehetőséget.

 

Magyarországon 1974-ben kezdett terjedni a Tímár Sándorhoz köthető Táncház-mozgalom. A városi, gyakran értelmiségi fiatalok kirajzottak a falvakba a paraszti kultúra felkutatására. Szellemi és tárgyi kultúra területéről is gyűjtöttek anyagot, amelynek a hitelesség volt az alappillére. A mozgalom közismert képviselője Sebő Ferenc és Sebestyén Márta, akik gyakran megfordultak Somogyban is, a somogyi népművészet kiemelkedő alakja, Csikvár József által alapított duda-iskolában, ahol volt olyan időszak, amikor több száz dudás is megfért egy csárdában, és egy nótát fújtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában