világnap

2017.11.10. 19:29

Merj kérdezni! A szexualitás nem csak a tabukról szól

Ha tíz embert megkérdeznénk, kilencnek biztosan fogalma sem lenne arról, mikor van a szeretkezés világnapja. Pedig, éppen mára, azaz november 10-ére esik. A szakember szerint sok helyen még ma is tabunak számít a szexualitás.

Molnár Gábor

– Szexuális életünket alapvetően befolyásolják a saját testünkről, a saját és a másik nemről szerzett anatómiai és biológiai ismereteink – emelte ki Kovács Nóra szexuálpszichológus. – Gyakran e téren is nagy hiányosságaink vannak. Ez a fiatalkori szexuális felvilágosítás hiányosságaira is visszavezethető.

S hogy milyen a szakszerű szexuális felvilágosítás? – Fontos, hogy fokozatos és folyamatos legyen, azaz az életkornak megfelelően történjen, s ami talán a leglényegesebb, a gyermek értse meg azt, amiről beszélnek neki – hangsúlyozta válaszában Kovács Nóra. – A gyermek szexuális fejlődése már hároméves korban elkezdődik, a konkrét felvilágosítást körülbelül tíz éves kortól lehet elkezdeni. Addig inkább csak a gyermek kérdéseire válaszoljunk, álljunk azok elé megfelelő felkészültséggel. Mindig vegyük figyelembe, mely fejlődési szakaszban tart a gyermek, és ennek megfelelő nyelvezetet használjunk. A felvilágosításban fontos szerep jut a szülőknek, tanároknak. Ha ez nem működik, jó, ha szakember segítségét vesszük igénybe.

A szakpszichológus szerint az az egyik legnagyobb gond a szexuális felvilágosítással, hogy gyakran csak a tiltásokról szól.

– Persze fontos tudni, mi az, amit jó elkerülni, de ahhoz, hogy az intim együttlét kielégítő és örömteli legyen, ahhoz azt is tudni kell(ene), melyek az egészséges szexualitás alapjai, hogyan csináljuk jól – mondta. – A megfelelő párkapcsolati kommunikáció, az intimitás megteremtése, a saját és a másik fél vágyainak, szükségleteinek ismerete döntő tényező, amellett, hogy egy jól működő párkapcsolatban lehet a szexben is „nem”-et mondani.

Néhány kattintással bárkinek elérhetőek a világhálón a felnőtt tartalmak, s a fiatalok előbb, utóbb rá is találnak. – A tiltás gyakran nem vezet eredményre, könnyen tiltott gyümölcsé válhatnak a szexuális tartalmak – tette hozzá Kovács Nóra. – Ebben az esetben legyünk nyitottak, a megbeszélésre helyezzük a hangsúlyt, azaz, ha gyermek rátalál, akkor beszéljünk róla. Persze ehhez az is kell, hogy a fiatal bizalommal forduljon a szülei felé, merjen kérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában