tűzifa

2017.11.24. 14:00

Sok a kitermelt fa az útépítésen, az állam dönt a sorsáról

A 67-es út gyorsforgalmivá építése már megindult. A régi úton közlekedőknek és a helybelieknek feltűnt, hogy a munka során rengeteg fát kivágtak, amelyek az új út nyomvonalába estek. A környékbeli falvak lakóitól kaptuk az észrevételt, örülnének, ha megkapnák szociális tűzifának a télre. Azonban ez nem ilyen egyszerű, így látják az érintett települések vezetői.

K.G.

– Nem volt szó arról, hogy ebből a fából a települések kapnának. Elég bonyolult ügy ez – vélte Kisfalusi András, mernyei polgármester. – A favágást a kivitelező alvállalkozói végzik, tehát a fa kiosztása bizonnyal szerződésmódosítást igényelne. Ám a kivitelező valószínűleg beleszámolja a költségeikbe a fa árát. Népszerű gondolat, hogy nyilván jó lenne szociális alapon kiosztani, de úgy gondolom, hogy a településeknek az állam máshogyan is tud segíteni. Az idén 80 erdei köbméter szociális tűzifát kaptunk, még sohasem volt ennyi. Az új 67-es út kedvező a településnek, mert az utóbbi években Mernyén egyre több baleset volt. A községben több ipari üzem is van, már nagyon várják a gyorsutat, azt remélve, hogy a piaci esélyeik nőnek.

– A Magyar Állam kisajátította az út területét, csak állami döntés születhet a kivágott fa sorsáról. Más kérdés, hogy a környező települések mit szeretnének – mondta Káldi László, somogybabodi polgármester. – Azt tapasztaljuk, hogy az állam elég sok forrást fordít a szociális tűzifára. Bár nincs az a mennyiség, amit ne lehetne szétosztani. Minden évben pályázunk, az idén 68 köbmétert nyertünk. Örülök a 67-es út fejlesztésének, mert a forgalom csökkenhet a településen, biztonságosan át lehet majd kelni az úttesten. Az új elkerülő közel halad majd a faluhoz, 100-150 méterre. Lesz csomópontunk, fel és lehajtási lehetőséggel. De nem hagyható figyelmen kívül, hogy lesznek vesztesei az elkerülőnek: szolgáltatók, presszók, boltok, benzinkút, melyek a régi út mentén működtek.

A fát értékesítik, nincs mód a kiosztására, tudtuk meg NIF Zrt-től.

– Sajnos nincs lehetőség arra, hogy a kitermelt fát szociális tűzifaként odaadjuk, hiszen nincs kompetenciánk megítélni a rászorultság mértékét – válaszolta kérdésünkre Karcagi Orsolya kommunikációs igazgató. – A fakivágások után, amikor a kivitelező jelenti, hogy kész a munka, a helyszínen a NIF Zrt. felméri és átveszi a fát. A NIF a beruházásai során kitermelt fát nyílt pályázat keretében értékesíti. Felkerül a honlapunkra a pályázati felhívások közé, ahol 15 napig várjuk az ajánlattételeket. A legmagasabb összeget ajánló kapja meg a fát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában