méhészek versenye

2017.11.07. 09:00

Összecsapnak a méhészek: Somogy legjobb mézét keresik

Somogy legjobb méze 2017 címmel mézversenyt hirdetett meg a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete: a megméretést hagyományteremtő szándékkal indítják útjára.

Harsányi Miklós

– A versenyre somogyi méhészek nevezhetnek a megyében termelt akác, hárs, napraforgó és egyéb fajtamézek kategóriában – mondta Petrus Lajos, az egyesület elnöke. Hozzátette: a verseny célja a somogyi természetes eredetű mézek minőségi kontrollja, szakszerű bírálata, s a díjak odaítélése.

Nevezni mézfajtánként három, egyenként 500 grammos címkézett csomagolással lehet: egy az érzékszervi vizsgálathoz kell, másik a minőségi sorrend megállapításához, s egy pedig elle mintaként szolgál. A beküldött mézmintákat egy három tagú zsűri végzi, a versenyre szánt mintát november 20-ig lehet eljuttatni személyesen vagy postai szállítással a kaposvári Rezeda u. 1. sz. címre. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó januárban a 20. Dunántúli Méhésztalálkozón lesz. Petrus Lajos kifejtette: Somogyban legutóbb 1730 méhészetet tartottak nyilván, s közel 100 ezer méhcsaládot gondoztak. A somogyi változatos méhlegelők lehetővé teszik az akácon kívül több fajtaméz termelését a termesztett növényi kultúrákról, így például a repce és az olajretken kívül a napraforgót is.

– Büszkeségünk a Somogyi Értéktárba felvett zselici hársméz is – hangsúlyozta Petrus Lajos. – Fontosnak tartom, hogy a somogyi méhészek az ország mézversenyein már számos alkalommal szép eredményeket értek el, s most először megadjuk számukra a lehetőséget, hogy hazai környezetben is termékmustrát tartsanak, s így a vásárlók és a szakma előtt is bizonyíthatják: térségünk mézei kiváló minőségűek.

A Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete a mézfogyasztás népszerűsítésébe is bekapcsolódik. November 17. és 24. között zajlik a mézes reggeli rendezvénysorozat, megyénkben több helyszínen, így a Kaposfüreden és Kaposfőn lesz mézkóstoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában