A és B

2018.01.25. 19:12

Átlépte a küszöböt – influenzajárvány van Somogyban

Megyénkben az influenza figyelőszolgálatban kijelölt orvosok eddig 112 személy esetében jelentettek influenzaszerű megbetegedést. A virológiai vizsgálatra kijelölt háziorvosok által beküldött mintákból egy embernél influenza B, egy másiknál pedig az A vírust mutattak ki.

Harsányi Miklós

Somogyban eddig 112 személy esetében jelentettek influenzaszerű megbetegedést az influenza figyelőszolgálatban kijelölt orvosok: ez az előző heti értéknek több mint a duplája. Megyénkben alacsony aktivitású influenzajárvány van.

– A morbiditás – százezer lakosra jutó megbetegedések száma –  értéke megyénkben 181,7 százalék volt – közölte a megyei kormányhivatal. Ez azt jelenti, hogy a járványküszöb – 150 százalék – fölé emelkedett. Ez jellemző a Kaposvári és a Nagyatádi Járási Népegészségügyi Osztályok Illetékességi területének morbiditási értékeire is.

Az influenza figyelőszolgálathoz rendelt virológiai vizsgálatra kijelölt – háziorvosok által beküldött – mintákból egy személynél influenza B, s egynél pedig az influenza A vírust mutatták ki. A kormányhivatal arról is beszámolt: a jelenlegi adatok alapján megyénkben alacsony aktivitású influenzajárvány van, mely leginkább a kaposvári és a nagyatádi járás területét érinti.

Arra is felhívták a figyelmet: az influenza cseppfertőzéssel terjed, közösségekben – iskola, óvoda, szociális otthon – nagyobb az esély a megfertőződésre. Az influenzajárvány során amúgy a legtöbb megbetegedés az óvodások és a kisiskolások között fordul elő, a mostani adatok is ezt támasztják alá. Látogatási tilalom elrendeléséről egyelőre nem érkezett bejelentés egyik intézményből sem.

– Bár az influenzajárvány már elkezdődött, de még mindig nem késő felvenni az influenza elleni védőoltást – közölték. – A járvány csúcsa, amikor a legtöbb megbetegedés lesz, 2-3 hét múlva várható, így a védőoltás addig még ki tudja fejteni a hatását. Fontos a védőoltás a krónikus betegeknek, a 60 éven felülieknek, a várandósoknak, mert körükben akár súlyos szövődményekkel is járhat a megbetegedés.

A kockázati csoportokba tartozók a háziorvosuknál térítésmentes védőoltásban részesülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában