készletek

2018.01.07. 11:30

Leltár miatt zárva! Számba veszik, mi maradt az üzletben

Eljött a leltár ideje, a boltosok ilyenkor veszik számba, milyen árukészlettel vághatnak az új esztendőnek.

Turbéki Bernadett

Leltár miatt zárva! Évtizedekkel ezelőtt, ha januárban ezt olvastuk egy bolt ajtaján, biztosan tudni lehetett, hogy a környéken a legtöbb ABC-ben ugyanez a folyamat zajlik, nem érdemes átmenni. Napjainkban a multik kihúzzák a vevőket a bajból, ha szükség van valamire, mert ott csupán részlegeket zárnak le a leltár idejére.

Leltárra azért van szükség, mert az éves adóbevalláshoz szükséges a meglévő árukészlet értékének ismerete. Egykor napokig, vagy akár egy munkahétig is eltartott a számbavétel, ám napjainkban számítógép könnyíti meg a leltározást a legtöbb helyen.

– Hat évvel ezelőtt vettük át a Tüskevári ABC üzemeltetését – mondta Fülöp Józsefné, a bolt üzletvezető tulajdonosa. – Emlékszem, az első évben keservesen ment, hosszú ideig, egészen hajnalig leltároztunk. Azóta beruháztunk egy számítógépes programra, mely megkönnyíti a munkánkat minden szempontból. Szilveszter napján kicsit korábban bezártunk, és négy óra alatt végeztünk is a leltárral. A programnak köszönhetően gördülékenyen ment.

– Egy nappal korábban feltöltöttük az összes polcot, majd a raktárban lévő árukészletet számoltuk meg – tette hozzá. – Miután bezártunk, a polcokon maradt termékeket is leltárba vettük. Ilyenkor derül ki, hogy egyezik-e a számítógép listája a valósággal, és szembesülünk azzal, ha valami mégis hiányzik, mert eltört, vagy ellopták. A boltvezető negyedmagával ötezer cikket vett számba egy délután alatt, így januárban azonnal ki tudtak nyitni.

Vannak azonban olyan üzletek, ahol még javában zajlik az árukészlet mustrája. A Fotostopban inkább január első napjaira időzítették a leltározást. – Ilyenkor, szilveszter után nincs nagy forgalom, csendesebb a vásárlói kedv, ám mire szükséges, ki tudunk nyitni – mondta Klencsár Gábor, ügyvezető. Náluk két és fél napig tartott, mire minden árucikket összeszámoltak.

– Nem jelent pluszmunkát, ha jó a hangulat, hamar megy, ám mindenképpen gazdasági kiesést jelent, mert leltár idején zárva vagyunk és a weboldalunkról is rendelni lehet csupán, de pár napig a számlázás is szünetel – emelte ki Klencsár Gábor. – Ekkorra időzítjük a számítógép szoftverfrissítését is, így minden egyszerre zajlik.

Az évkezdés azonban nemcsak a boltosoknak járhat leltárral. Bárki számba veheti, milyen körülmények között indítja az évet, és mi az, amit maga mögött hagyott az óévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában