menü

2018.01.19. 14:00

Menza helyett étteremből rendel az iskolai osztály

Az éttermek a nyertesei annak a jelenségnek, hogy egyre több gyermek nem igényli a reformétkezésnek megfelelően kialakított menzakosztot, és inkább a közeli éttermekből rendel. Kaposváron van olyan hetedikes osztály, amelynek csak két tagja maradt a menzán.

K. G.

– A menzakoszt gyakran nem ízlik, mert sótlan és nincs benne cukor, ezért anya egy étteremből rendel nekem ebédet, amit mindennap idehoznak a suliba – mondta a 13 éves Csilla. A hetedikes osztályban mindössze ketten étkeznek a menzán a tanulók közül.

Sok dolog van, ami jogilag nem szabályozott az iskolai közétkeztetésben, mondta az általunk megkérdezett kaposvári iskolaigazgató. – A közétkeztetést nem kötelező igénybe venni, de ha a szülők otthon főznek ebédet a gyereknek, nem engedhetjük haza csak enni a diákokat, mert 16 óráig az iskolában tartózkodnak – fejtegette az igazgató. – Ha otthon reggel összekészíti a gyerekeknek a szülő az élelmet, ott kapunk sakkot, hogy az iskolába hol tárolják, hogy az közegészségügyileg megfelelő legyen? Használhatják-e a gyerekek erre a célra az iskolai hűtőt vagy melegítésre a mikrohullámú sütőt? Ezt tiltással nem lehet szabályozni, hiszen az a legfontosabb, hogy éhes gyerek ne legyen az iskolában. Azt sem tilthatjuk meg, hogy akár pizzát rendeljenek.

Az igazgató hozzátette: az nem igaz, hogy nem lenne jó a menzakoszt, inkább az a jellemző, hogy sok az elkényeztetett gyerek, és ők diktálnak otthon a szülőknek az étkezés terén.

Az iskolák szomszédságában lévő éttermek a nyertesei a jelenségnek. Itvás Gábor, a Béke étterem tulajdonosa a kérdésünkre elmondta: sokan étkeznek náluk a környező iskolákból. A szülők gyakran nem fizetik ki a menzapénzt, mert sokallják, ha végül mégsem eszi meg az ebédet a gyermek. Ezért inkább rendelnek ételt, és az étteremben előre kitöltik a menüt a következő hétre is. Ennek okát Itvás Gábor abban látja, hogy a gyerekek az otthoni étkezéshez szoktak, ez pedig több sót és cukrot tartalmaz.

Nagy Gyula, a kaposvári Turul étterem tulajdonosa elmondta: ők is találkoztak már olyan rendelésekkel, amikor hasonló okból fordultak hozzájuk. Hozzátette: a vendéglői árak néhol nem alacsonyak, és ez nem minden rétegnek megfelelő, viszont garantált éttermi minőséget biztosítanak.

Megkerestük a Kaposváron közétkeztetést nyújtó Menzaminta Kft.-t, hogy ők is tapasztalták-e a jelenséget, illetve hogyan alakult az iskolai étkezések száma az elmúlt időszakban. Amint megkapjuk a válaszukat, közreadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában