Áfacsökkenés

2018.01.31. 11:30

Örülhetnek a betegek: csökken a gyógyászati segédeszközök ára

Jó esély van rá, hogy jelentősen csökken a gyógyászati segédeszközök ára. Az érintett szervezetek ugyanis egyeztetést kezdeményeztek a kormánnyal az általános forgalmi adó 5 százalékra csökkentéséről. Ez a mozgássérültek és a cukorbetegek számára például jelentős könnyebbség lesz.

Koszorus Rita

A gyógyászati segédeszköz a cukorbetegek esetében a vércukormérő és az ahhoz tartozó tesztcsík. – Egy készülék recept nélkül 10-15 forint körüli összegért kapható – mondta el kérdésünkre Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke, – A csíkok pedig olyan 3-5 ezer forint körül vannak teljes árban, ám ezek nagy részét lehet receptre is kapni, ilyenkor azért olcsóbbak.

De vannak betegek, akiknek naponta többször is ellenőrizniük kell a vércukorszintet. Ez persze a betegség típusától függ. – Egyes típusú cukorbetegnek minimum négyszer ötször kell mérnie egy nap – tette hozzá Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – Tehát, aki háromszor vagy annál többször ad magának inzulint, annak havi három doboz csík jár. Mert azt is behatárolták mennyit lehet adni receptre a betegnek. Én például sokkal többet mérek, nekem nem is elég a három doboznyi tesztcsík.

Csak a tesztcsík havi szinten több, mint tízezer forint és akkor még nem említettük a gyógyszert. – Az adócsökkentéssel több száz forint maradhat a cukorbetegek zsebében – emelte ki a Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke. – Örülök neki, ha csökkenni fog mert ez a betegeknek mindenképpen segíteni fog.

Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke szerint teljesen felesleges ilyen magasan tartani a segédeszközök áfáját. – Európában nálunk a legmagasabb – mondta a megyei elnök. – Sok országban nulla, Magyarországon meg 27 százalék.

Hozzátette: mindenképpen jó, ha csökken az áfa, mert ezzel várhatóan csökken az ár is.

– Egy mankó 1800 forint, egy elektromos kerekesszék azonban 830 ezer forint – tudtuk meg Hegedűs Lajostól. – Ha nem közgyógyászati ellátásra kapja, akkor a betegnek kell fizetnie az ár 15 százalékát.

Az áfa csökkentése érezhetően segítséget fog jelenteni különösen a somogyi páciensek számára. – Itt még ötszáz forint is sokat számít – húzta alá Hegedűs Lajos.

Együtt küzdenek az adó csökkentésért

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) kezdeményezett egyeztetést a kormánnyal a gyógyászati segédeszközök árának csökkentéséről. A MEOSZ és partnerszervezetei azt kérték, hogy öt százalékra csökkenjen az érintett termékek általános forgalmi adója (áfa). A szövetség közleménye szerint a fórumon a kormányzati oldal képviselőinek többsége elvi támogatását adta a kezdeményezéshez.

A közeljövőben egy részletesen kidolgozott szakmai javaslat is készül, amelyet a szervezetek a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nyújtanak be. Ez része annak a kormányprogramnak, amely keretében a fogyatékos emberek életvitelüket segítő modern eszközökhöz juthatnak.

A MEOSZ és partnerszervezetei fontosnak tartják azt is, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában