a gyaloglás vége

2018.01.12. 09:00

Újabb mozgóképes kérdéseket kapnak a járművezetők a vizsgán

Kedvezőek a tapasztalatok, ezért januártól tovább bővül a járművezetői elméleti vizsgákon előforduló mozgóképes kérdések köre. Somogyban 2017-ben 5608 elméleti alapvizsgát regisztráltak, melynek 73 százaléka B-kategóriás volt.

Harsányi Miklós

– Szerintem hasznos, hogy újabb a mozgóképes feladatot kapnak a vizsgázók – mondta Horváth István, a nagyatádi Atád Autós-Motoros Iskola Kft. ügyvezető igazgatója. – A fiatal korosztály számára gyakran sokkal érthetőbb egy videós feladat, mint a papíron szereplő kérdés megválaszolása: ez is a technikai fejlődés hozadéka. Nálunk tavaly közel 500-an jártak oktatásra, 85 százalékuk B-kategóriás tanfolyamra jelentkezett, a helybelieken kívül segesdi, lábodi és kutasi diákunk is volt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott, januártól bevezetendő új kérdések egyelőre a meglévő két mozgóképes kérdéshely adatbankját bővítik, derült ki a szaktárca tájékoztatójából. A problémafelvetések megválaszolása során a vizsgázóknak számot kell adniuk arról, hogy mennyire képesek a megtanult szabályokat és módszereket valósághű helyzetekben – egyebek mellett útkereszteződésben az áthaladási sorrend meghatározásában, egymást követő közlekedési jelzések értelmezésében, veszélyhelyzet felismerésében – helyesen értelmezni és alkalmazni. A technológia a jövőben várhatóan egyre növekvő mértékben alakítja majd a vizsgáztatás menetét, hiszen a módszer eredményesen alkalmazható a vezetéstechnika, a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra terén megszerzett tudás és készségek felmérésére.

Pohner István, a kaposvári ATI Autósiskola szakoktatója kiemelte: az oktatás előnyére válik, ha minél életszerűbb feladatot kapnak a vizsgázók. – A hallgatóink túlnyomó többsége otthonosan mozog a számítógép és az internet világában, s épp ezért előremutató, hogy a feladatok is ehhez kötődnek – hangsúlyozta. – Úgy érzem, a valósághű közlekedési helyzetek imitálása elnyeri a vizsgázók tetszését.

Az elméleti vizsgán jelenleg két mozgóképes kérdésre kell válaszolniuk a vizsgázóknak, tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal. Ezek egy egyszerű forgalmi szituációt mutatnak be rövid – 6-8 másodperces – videóban, s erre kell válaszolniuk. Itt is ugyanúgy, mint a többi kérdésnél, egy perc áll rendelkezésre, de ezalatt többször is végig lehet nézni a videót. Somogyban tavaly 5608 elméleti alapvizsgát regisztráltak, ebből 4102 B-kategóriás volt.

– Az összes elméleti alapvizsgázóból 58 százalékot vizsgázott sikeresen, míg a B-kategóriások 53 százalékának sikerült elsőre a megméretés – tudtuk meg. – A B-kategóriás elméleti vizsgán összesen 55 kérdésre kell válaszolni. Ezzel 75 pontot lehet elérni, s ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga, a 75 pontból 65 kell elérni. A gyakorlati az összes vizsgázó 60 százalékának sikerült elsőre, a B-kategóriások csak 50 százaléka felelt meg az első forgalmi vizsgán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában