a gímek éke

2018.02.08. 14:00

Drón is őrködik ma már az elhullott agancsok felett

Hullatják már agancsaikat a gímbikák a somogyi erdőkben. Ebben az időszakban fokozott az ellenőrzés az erdős területeken, ugyanis sok az illegális agancsgyűjtő. Az elhullajtott fejdíszeket tilos engedély nélkül összeszedni. 

Góz Lilla

Quaddal érkezett a szarvasfarm dolgozója az egyik kertjükbe. Amint talált egy agancsot, már vitte is az egykori magtár zárható épületébe, ott gyűjtik a fejdíszeket. A trófeák egy részét megtartják, a másik felét értékesítik. Átlagosan kilójáért ötezer forintot fizetnek most a piacon.

– Az agancshullatás időszakában különös figyelmet fordítunk a folyamatos ellenőrzésekre, és amint megtaláljuk a trófeát, már hozzuk is be a területről – mondta Nagy János. A szarvasfarm vezetője korábban találkozott már az illegális gyűjtők nyomaival. Többször tapasztalták, hogy a betolakodók a kerítésen másztak be. Ezért az idei évben a kamerák mellett már drónt is bevetnek, hogy a lehető legkevesebb illetéktelen juthasson be a területre, s távozhasson hullott aganccsal.

– A hullott agancs nagyon jó információhordozó a vadgazda számára, jól mutatja a vadállomány minőségét, ezért is fontos, hogy ezeket összegyűjtsük – tette hozzá Nagy János.

– Tilos engedély nélkül gyűjteni az agancsokat, aki mégsem tartja be a szabályokat, az büntetésre számíthat – mondta Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. szóvivője. – A társaság vadászai évről évre rendőrök kíséretében fokozottan ellenőrzik ebben az időszakban a területeiket. Tavaly februárban például a szántódi vadászterületükön fogtak el a razzia során egy illegális gyűjtőt, akinek csomagterében tiezengy, különböző méretű, kifejlett gímszarvas hullajtott agancsát találták meg.

– A trófeákat összeszedni csak az engedéllyel rendelkezőknek szabad, ehhez a helyileg illetékes vadgazdálkodó írásbeli engedélyére van szükség – tette hozzá Ihárosi Péter.

– A hullott agancs gyűjtése illegális tevékenység – hangsúlyozta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára is. – Az agancs, ahogy az elhullott vad trófeája (koponyával együtt) is a vadászatra jogosultak tulajdonát képezik. A módosított vadászati törvény kapcsán a hullott agancs eszmei értéke a korábbi duplájára emelkedett, így a szabálysértésből hamar bűncselekmény válik jelentős büntetési tétellel.

Sok a baleset

Kemenszky Péter, a vadászkamara megyei titkára elmondta azt is, hogy egyes jogosultak némely esetben ugyan adnak ki gyűjtési engedélyt, a legtöbb vadásztársaság azonban nem járul hozzá ehhez a tevékenységhez. – A jogtalan eltulajdonításon kívül a járulékos zavarás is nagyon jelentős ebben az időszakban, az illegális agancsozók által hajtott, menekülő szarvasok gyakrabban okoznak napközben is súlyos közúti baleseteket, vagy lelik vesztüket kerítéseken, szőlőkordonokon fennakadva – mondta a kamara titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában