Helyi közélet

2018.02.04. 20:00

Fiatalodnak a tanulóautók, de egyre korosodnak az oktatók

Három, négy évente optimális lecserélni a tanulóautót, de sokszor több mint tíz évig megy ugyanaz a jármű. Már, ha van oktató, ugyanis Somogyban gondot jelent, hogy elöregszik a szakma.

Koszorus Rita

Tanuló vezető

Kaposváron van olyan autósiskola, ahol várni kell a tanulóknak ara, hogy megkezdhessék a gyakorlati oktatást. Mert kevés az oktató, ugyanis kiöregednek a szakemberek. – Nem olyan sokkal több a tanuló, mint az oktató – mondta el érdeklődésünkre Tamás Zoltán, a Tamás Autósiskola vezetője. – Mi is oktató gondokkal küzdünk, de lehet, hogy idén lesz egy új kollégánk. Van egy egyéves tanfolyam, le kell vizsgázni és kell egy autó akkor kezdhetik meg az oktatást.

Récsei László, a Récsei Autósiskola vezetője szerint, túl nagy indulótőke kell a szakoktatóvá váláshoz. – Hárommillió forintot bele kell tenni, hogy az ember elkezdjen oktatni – húzta alá Récsei László. – A kereset nem olyan sok, de türelemre nagy szükség van, főleg a mai gyerekeknél nem igazán van műszaki érzékük. Ezzel sok idő elmegy, hogy megtanítsuk a gyerekeknek hogyan kezeljék az autót, mert nagyon agresszíven bánnak vele.

Hozzátette: sokszor előfordul az, hogy ugyanaz az oktató több autósiskolánál is dolgozik. Van amelyik három-négynél is jelen van. A tanulóknak ettől függetlenül van lehetőségük megszerezni a jogosítványt, de várni is kell egy kicsit akár egy-két hónapot is, ha egy konkrét tanárt és autót szeretnének.

A Kapos Ati Autósiskolánál is folyamatosan dolgoznak az oktatók, tudtuk meg Pohner Istvántól. A jelentkezők pedig megfelelő állapotú járműben szeretnének tanulni, erre itt is megvan a lehetőség. – A mi tanulóautó flottánkban van két teljesen új jármű és átlagosan olyan négy évre tehető az a kocsik életkora – tudtuk meg Pohner Istvántól. – Azt gondolom, egy szolgáltatást végzünk a járművel, ezért nem lehetett ütött-kopott, mert elkerülnék a tanulók az autósiskolát. Az oktatók egyénileg cserélik a járműveiket. Én éppen áprilisban vettem egy újabbat, előtte 13 évig mentem ugyanazzal. Azóta több kolléga fiatalabb autóra váltott.

Récsei László véleménye szerint, a tanulóautót jobb három-négy évente lecserélni. – Mindenki egy kisebb, olcsóbban fenntartható autóval kezdi – mondta a gépjármű szakoktató. – Én mindig javaslom a kollégáknak, hogy spóroljanak mindig tegyenek félre egy havi 40-50 ezer forintot. Így majd egy pár éven belül tudnak vásárolni egy jobb, vagy teljesen új autót.

A Récsei és a Citrom Autósiskola vezetője azt mondja: jobban megéri újat venni, mert nem kell annyit költeni a javíttatásra, ráadásul a tanulók is jobban szeretik a modern, könnyen kezelhető kocsikat. – Az iskolavezetők inkább adnak rá, hogy legyen egy korszerű autójuk – mondta a szakember. – én most egy BMW-vel oktatok, ez sokban nem tér el egy másik autótól, de a fiataloknál ez ugyanolyan mint egy telefonok esetében, a legjobbat akarják kiválasztani. Nem szeretik a nagyon nagy autókat, hanem a kisebbeket, amelyek könnyen kezelhetőek.

Nem vonatkozik életkori megkötés a magyar tanulóautókra, úgy mint például a taxik esetében. Ehelyett kétévente oktatói műszaki vizsgán szűrik ki az esetleges hiányosságokat.

Ezt egyébként rendelet is előírja, amely kiköti, hogy csak olyan autót lehet oktatási célra használni, amely óránként legalább száz kilométeres sebesség elérésére alkalmas. oktatói és hátsó ülésekről is jól látható oldalhelyes irányjelző visszajelzővel, kettős pedálrendszer, három visszapillantó és két pótvisszapillantó tükörrel kell rendelkeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában