SOS Varga Katalin

2018.02.12. 20:30

Gyermektartásért perelték be a kómában fekvő nőt

Gyermektartást követel egy kómában fekvő kétgyermekes édesanyától a volt párja, s ezért a bírósághoz is fordult.

K. G.

A 38 éves, barcsi Varga Katalint 2014-ben egy jóindulatú agydaganattal operálták meg. Azóta Katalint az édesanyja, Kistaj Éva ápolja az otthonukban teljesen egyedül. Lapunknak elmondta: a szerencsétlen agyműtétet követően a lánya bakteriális fertőzést kapott, újra kellett éleszteni, végül éber kómába került. Azóta ő gondoskodik róla.

Katalinnak súlyos az állapota, hiányzik a fél koponyacsontja. Huszonnégy órás otthoni felügyeletet igényel, hiszen semmilyen téren nem tud magáról gondoskodni. Tele van csövekkel, szondán kell táplálni, gégekanülje, katétere van. Kommunikálni nem lehet vele, de érzékeli a környezetét, gyakran szemmel, jelekkel próbálna válaszolni, mondta az édesanya, aki szerint egy percre sem hagyja magára a lányát.

Katalin jövedelme mindössze havi 57 ezer forint, de rengeteg egészségügyi eszközre, gyógyszerre van szüksége. Most a megélhetésüket veszély fenyegeti: egy levelet kaptak a bíróságtól, miszerint Katalint a volt férje beperelte, hogy fizessen gyermektartást. Az iratok tanúsága szerint a férfi 22 600 forintos segélyből él, de kétszázezer forintot már ráköltött a 14 éves Eszterre és a 13 éves Kevinre. Ezt a pénzt követeli.

– Szóhoz sem jutok a döbbenettől, hogy a földön fekvőbe még így berúgjon valaki – panaszolta Kistaj Éva. – A lányom nem mehet el dolgozni, és ha az 57 ezer forintos jövedelme egy részét elveszik, akkor nem tudom majd ellátni.

Kistaj Éva hozzátette: 2016 óta nem láthatta az unokáit, mert a nagyszülőnek nem biztosította a láthatást az apa. A nagymama attól fél, hogy ellene nevelik az unokáit, akikért harcolna. Katalin helyzetén egy koponyaimplantátum-beültetés javíthatna, de még az orvosok sem tudják, milyen eredménnyel járhat egy ilyen  beavatkozás. Kistaj Éva megkapta a gyermektartási követelésről szóló iratokat a Barcsi Járásbíróságtól, de nincs pénze ügyvédet fogadni, és a lakást sem hagyhatja el az ápolás miatt. A jó szándékú emberek segítségében bízik.

Ha segíteni szeretnél, az SOS Varga Katalin Facebook-oldalon megtalálod a család elérhetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában