közétkeztetés

2018.02.13. 11:30

Az igazi elismerés az, ha jóllaknak a gyermekek

Három díjjal tértek haza a balatonlellei Füles Mackó bölcsőde szakácsai. A Sirha Budapest kiállítás adott otthont a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének, amelyen a régiós elődöntők 12 győztes csapata mérte össze tudását a nyilvánosság előtt.

Góz Lilla, Gyeszát Zsolt

A verseny idei tematikájának megfelelő tavaszváró menüsor legjobbikát az Eurest Budapest csapata készítette el. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége közösen szervezte meg a versenyt.

A háromfordulós versenyben összesen 52 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 páros mérhette össze tudását a február döntőben. A főzés mellett a tálalást is pontozták. A kihívást az Eurest Budapest csapata nyerte a selymes csicsókalevesből, savanyított zöldségekkel tálalt spenótos harcsából és spárgával megbolondított eper krémesből álló menüjével.

A döntősök ételsorait neves szakértőkből álló zsűri – például Szatmári János, Gulyás Károly, Wolf András, Vomberg Frigyes és Ambrus György – értékelte. A bírálók a kötelezően előírt kritériumok mellett azt is figyelembe vették, hogy a versenyproduktumok hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez, illetve a tavaszi évszak gasztronómiai sajátosságainak és szokásainak megismertetéséhez.

Tölgyesi Ferencné Katalin és Kertes Noémi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) különdíjasai lettek, a legkreatívabb alapanyag felhasználásért elhozták az Élelmezési szaklap különdíját, s emellett még kiérdemelték a verseny fő szponzora, a METRO különdíját is – mondta Szabó Leventéné, a bölcsőde vezetője. A versenyzők lehetőséget kaptak arra is, hogy a METRO Gasztroakadémián egy mesterképzésen vegyenek majd részt.

Mint megtudtuk, a megyénket képviselő lellei szakácsoknak ugyanazt a menüt kellett elkészíteniük, mint amivel a versenyre neveztek. Ez a következő volt: spenótkrémmel töltött tojás salátaágyon, medvehagymával töltött csirkecomb tejfölös kabátban sárgarépás kölessel és mentás zöldborsó mártással, valamint csokoládés rizsfelfújt erdei gyümölcsszósszal és citrusokkal.

– Számunkra elsősorban a mindennapok számítanak, amikor a gyerekek jóllaktak, az az igazi visszajelzés nekünk – mondta Tölgyesi Ferencné Katalin, az elismert páros egyik tagja.

Ugyanakkor a szakmai elismerések is jó érzéssel töltik el a szakácsokat, akik évek óta együtt dolgoznak a lellei intézmény konyháján. Jóllehet a fővárosban megrendezett verseny nem egy kihívást is rejtett magában, az újdonság varázsával hatott a balatonlellei szakácsokra, hogy olykor kamera vette mozdulataikat, melyet a közönség kivetítőn kísérhetett figyelemmel. A szakács hozzátette: nem volt könnyű, hogy a hétköznapi munka mellett kellett készülniük a megmérettetésre, de a bölcsőde vezetője mindvégig támogatta őket.

– Büszkék vagyunk szakácsainkra, akik a mindennapi munkájukat is hasonló lelkesedéssel és színvonalon végzik – jegyezte meg Szabó Leventéné. Ugyanakkor a neves séfek, hatósági szakemberek, élelmezésvezetők segítőkészsége révén a versenyen is sokat fejlődhettek szakmailag.

Fotó: NÉBIH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában