kevesebb a beteg

2018.02.15. 16:44

Influenzajárvány: látogatási tilalom a siófoki kórházban

A virológiai vizsgálatok során kimutatott influenza vírusok nagy része influenza B vírus, influenzaszerű megbetegedés miatt 24-en kerültek kórházi felvételre. Csütörtöktől a siófoki kórház valamennyi osztályán látogatási tilalmat vezetnek be, s továbbra is részleges tilalom van érvényben a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

Harsányi Miklós

– Megyénkben az influenza figyelőszolgálatban kijelölt orvosok az év hatodik hetéről szóló jelentésükben a lakosság 20 százalékának megfigyelése alapján 173 személy esetében jelentettek influenzaszerű megbetegedést – közölte lapunk érdeklődősére a megyei kormányhivatal. – Ez az előző heti értéknél – 185 fő – alacsonyabb.

A megyei morbiditás – százezer lakosra jutó megbetegedések száma – értéke a hatodik héten 280,7 százalék volt. Ez az előző heti értéknél (300,2 százalék) alacsonyabb, a járvány intenzitása enyhén csökkent. A járási népegészségügyi osztályok illetékességi területén a morbiditásban a korábbi jelentős különbségek mérséklődtek.

A hatodik heti adatok alapján minden területen alacsony intenzitású járvány zajlik, a Nagyatádi és a Kaposvári Járás Népegészségügyi Osztály területén csökkenő, a marcali és a siófoki járásban növekvő megbetegedési számmal. S a korcsoportos morbiditás – megbetegedések száma az adott korcsoportba tartozó személyek között – még mindig az óvodás, 3-5 éveseknél a legmagasabb.

Megyénkben influenzaszerű megbetegedés miatt eddig 24 beteg került kórházba. A Kaposi Mór Oktató Kórházban – Sürgősségi Betegellátó Centrum, Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai, Újszülött, Szülészeti és Nőgyógyászati, Hematológiai, Klinikai Onkológiai-Sugárterápiás Egység, illetve Hospice Osztály – február hetedikétől rendeltek el részleges látogatási tilalmat. A siófoki kórházban minden osztályra kiterjedő látogatási tilalmat vezettek be csütörtöktől.

Mint minden fertőző betegségnél, az influenzánál is a leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. A 2017-2018-as szezonban a megyei szinten rendelkezésre álló 43 ezer adag térítésmentes influenza elleni oltóanyagból a január 9-ig leadott jelentések  alapján 28 222 személyt immunizáltak: ez közel négyezerrel több, mint az elmúlt szezonban. A krónikus betegek, 60 éven felüliek és a várandósok számára fontos a védőoltás, körükben az influenza fertőzés súlyos szövődményekkel járhat.

– Sokat tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében azzal is, ha néhány higiénés szabályt betartunk – közölték. – Az influenzajárvány alatt kerüljük a zsúfolt helyeket, gyakran mossunk kezet. Ha tünetek mutatkoznak, maradjunk otthon, papírzsebkendőt használjunk, amit használat után azonnal dobjunk ki, gyakran szellőztessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában