elkerülhető a kár

2018.02.23. 06:52

Ne hagyjuk, hogy befagyjon a vízóránk!

A következő napokra jósolt erős lehűlés súlyos károkat okozhat a vízmérőkben, a kaposvári Kavíz Kft. szolgáltatási területén tavaly 310 berendezés ment tönkre. A fagykár elkerülhető, érdemes időben megtenni a megelőző intézkedéseket.

Harsányi Miklós

– Minimális figyelemmel komoly veszteségtől és sok bosszúságtól menekülhetnek meg a fogyasztók – mondta csütörtökön Boda Balázs, a Kavíz Kft. vízellátási főmérnöke. – Először is érdemes ellenőrizni a vízmérőakna fedlapját, hogy hézagmentes zár-e. Ha sérült, akkor célszerű kicserélni, s biztonság kedvéért a mérőórát tanácsos pléddel, régi paplannal vagy egy rossz kabáttal betakarni. A fogyasztók jól teszik, ha télen többször megvizsgálják a vízaknát, esetleg van-e benne víz.

A cég 55 településen működik, 25661 felhasználó számára biztosítják a vízszolgáltatást. Boda Balázs szerint a következő napokra jósolt erős lehűlés mindenki számára intő jel lehet, mivel évről évre előfordulnak fagykárok. Szolgáltatási területükön három éve 247 vízmérőóra hibásodott meg, 2016-ben 256, tavaly 310. A szakember  kiemelte: a pincében vagy egyéb zárt helyen található vízvezetékek, vízmérők védelméről is tanácsos gondoskodni. A pinceablak ellenőrzésén kívül azokban az épületekben is érdemes vízteleníteni a hálózatot, ahol nem lakik senki. Figyelni kell a kerti csapok állapotára, illetve a telepített öntözőberendezésekre: a talaj 60-80 centiméterig átfagyhat.

Boda Balázs azt mondta: azok a fogyasztók, akik nem gondoskodnak megfelelően a mérőóráról, s fagykáruk keletkezik, tetemes kiadással számolhatnak. A vízmérő-berendezés cseréje 34 ezer forint, ezen kívül az elfolyt vizet is ki kell fizetni. A jogszabály egyértelműen rögzíti: a szolgáltatási ponton – vízmérőórán – keletkezett meghibásodás a fogyasztót terheli.

– Bizonytalan, hogy mennyire hűl le a hőmérséklet, s meddig tart – folytatta. – Az viszont biztos, ha valaki körültekintő, akkor elkerülheti a fagykárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában