önkéntesek

2018.03.08. 17:36

Évente húsz nap – kiképzésen a kaposvári tartalékosok

Általános harcászati ismereteket is gyakoroltak az önkéntes területvédelmi tartalékosok Kaposváron: gépkarabélyos nők és férfiak, tűzpárban egymást biztosító csoportok vettek részt a kiképzésen, melynek a Meistro Lovastanya adott otthont.

Harsányi Miklós

– Az egyik mozog, a másik biztosítja a társát! – hangzott a parancs. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok fegyelmezetten hajtották végre a feladatot, az alaki foglalkozáson és a testnevelés órán kívül csütörtökön a terepen mozgást is gyakorolták. Mindannyian fegyvert kaptak: egy AK 63/D gépkarabélyt.

 

– Összetartó a közösség, remekül érzem magam, s a szüleim is támogatásukról biztosítottak, amikor az egységbe jelentkeztem – mondta egy 28 éves kaposvári hölgy. – Dédnagyapám lovaskatona volt annak idején, s talán a családi történet is közre játszott a döntésemben. Változatos, sokoldalú kiképzést kapunk, s teljesen mindegy, hogy zimankó vagy rekkenő hőség van, a feladatot végre kell hajtani.

Az alapvető közelharc technikáit is begyakorolták az újoncok, míg a harcászati ismeretek során tűzpárban, illetve tűzcsoportban, azaz kettő és négy fős csapatokban végezték el a feladatot. Magabiztosan hajtottak végre mindent az újoncok: ha kellett, kettes oszlopban meneteltek, néhány perc múlva már a földön kúszást gyakorolták. S eközben nemcsak a lehetséges veszélyre figyeltek, hanem arra is, nehogy sár vagy hó kerüljön a fegyver csövébe.

Nevelős László alezredes elégedetten nyugtázta az újoncok hozzáállását. Azt mondta: 16-an vettek részt a foglalkozáson. Az önkéntes katonák kiképzése évente 20 nap, amit – civil elfoglaltságukhoz igazítva – moduláris rendszerben, több szakaszra bontva teljesíthetnek. – A századik somogyi önkéntes tartalékos március 13-án írja alá a szerződését – folytatta. – Az év végére közel 300-ra szeretnénk növelni a létszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában