alkotás

2018.03.19. 20:00

Fa eb, kokárda és a végtelen idő, egy mérlegen

Félelmetes, ami egyben torz és komikus, rút és ellentétek hatják át. Rajzok, festmények, plasztikák, szobrok – legkülönfélébb ábrázolási módokat használták a tizedik Groteszk Triennáléra pályázati anyagot beküldött alkotók.

Koszorus Rita

Pop artból is merítkező színes grafikát, meghökkentő alakzatokkal operáló festményeket, a legkülönfélébb anyagokból készült szobrokat is szemügyre vett a tizedik Groteszk Triennálé Nemzetközi Képző- és Iparművészeti Pályázat és Kiállítás zsűrije.

A roppant sokszínű művészeti anyag, nem csak stílusában volt színes. Talán a legmeghökkentőbb alkotás az összekevert csontú pink csontváz, amely valójában persze szintén egy képzőművészeti alkotás, egy szobor. De a groteszk a Vaszary-képtár minden sarkában ott volt. A műveket a társadalmi viszonyok, a politika alakulása, a hazaszeretet, s persze az érzelmek ihlették. – Kétszázötvenhat pályázó adott be képző- és iparművészeti alkotást – mondta Halmos Klára, a kiíró Kapos ART Egyesület titkára. – Egy alkotó három művet adhatott be, úgyhogy négy-ötszáz darab alkotást tekint meg a zsűri. Megtalálhatóak a különleges anyagokból készült alkotások, amelyekkel a művészek igyekeznek korunk társadalmi visszásságait, egy-egy jelenség fordítottját megjeleníteni.

A groteszk számos eszközt kínál az alkotónak, ezért nagyon változatos kiállításra számíthatunk a legjobb munkákból. A szakmai zsűri Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész vezetésével szemlézte a beküldött műveket.

1991-ben első megjelenésekor még kuriózumnak számított a groteszk pályázat, mára azonban az alkotók egyik kedvence lett. Hiszen a világ hozzászokott a groteszkhez, s tele van visszásságokkal, olyanokkal, amelyek már komikusak. Ezeknek mutatnak az alkotások görbe tükröt.

A legjobb pályaműveket a Rippl-Rónai Fesztivál nyitányaként május 24-én kiállításmegnyitón tekintheti meg a nagyérdemű. Ekkorra pedig elkészül az alkotásokról készült katalógus is, amely elkészítését hamarosan meg is kezdik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában