százharmincezer

2018.03.07. 09:00

Bérre és rezsire megy a háziorvosok megemelt praxispénze

Százharmincezer forinttal emelkedik az idén márciustól az alapellátásban dolgozó háziorvosok és fogorvosok praxispénze – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán. A támogatást rezsire és bérekre egyaránt költhetik.

Góz Lilla [email protected]

háziorvosok

– A  háziorvosok praxispénzének emeléséről már tavaly döntött a kormány, így az erre szánt 8,3 milliárd forintot tartalmazta az idei költségvetés – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár. Az emelésnek köszönhetően 2018-ban 520 ezer forintra nő a háziorvosok rezsitámogatása.

Dús István, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint a mostani támogatás nagy segítség a háziorvosoknak. A 130 ezer forinttal megemelt rezsitámogatást a háziorvosok költhetik bérre és közüzemi számlákra egyaránt. A szakember szerint a bérek rendezése még komoly kihívás a szakmának. – Úgy vélem, hogy a háziorvos bére még mindig jóval alacsonyabb, mint egy szakorvosé – tette hozzá Dús István. – Sajnos nehéz kigazdálkodni, komoly elmaradás tapasztalható ezen a téren.

Szilvási Zoltán háziorvos praxisában több mint 2500 beteget lát el. A megemelt praxispénz jól jön neki is. – A város tulajdona az épület, amelyben rendelek, ám szerencsére térítésmentesen használhatjuk – mondta Szilvási Zoltán. – A rezsiköltséget kigazdálkodjuk, de bérrendezésre nem jutott. A mostani megemelt támogatást szeretném két alkalmazottam havi juttatására költeni.

Somogyban jelenleg harminc betöltetlen praxis van, melyből tizennégy tartósan üres. A megyében a zsáktelepülések a legproblémásabbak. Ha egy szakember öt éve betöltetlen praxisra jelentkezik, akkor húszmillió forint támogatást is elnyerhetett, mellyel viszonylag szabadon gazdálkodhat. A legtöbb helyen helyettesítéssel oldják meg az ellátást, vagy egy vállalkozó orvos, vagy egy cég közvetít ki szakembereket.

Több mint félmilliárdból korszerűsítenek

A közelmúltban Kaposváron és Somogy megyében is számos orvosi rendelő újulhatott meg. A somogyi megyeszékhelyen a Németh István Program keretében több mint félmilliárd forintból akadálymentesítenek és korszerűsítenek energetikailag húsz orvosi rendelőt.

Magyaregresen tizenhatmillió forintos belügyminisztériumi forrásból újult meg az épület. Szigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, a burkolatot, valamint a bejáratot akadálymentesítették. Kicserélték a víz, a villany, a gáz vezetékeket, s napelem is került a tetőre.

Balatonszabadiban a gyermekorvosi rendelőt energetikailag korszerűsítették hazai pályázati forrásból. A település mintegy huszonkilenc millió forint támogatást nyert a felújításra, az összköltséghez az önkormányzat másfél millió forint önerővel járult hozzá. A rendelő épülete a gyermekorvos mellett a védőnői szolgálatnak is helyet ad.

Szentbalázson egy TOP-os pályázaton 60 millió forintot nyertek a rendelő felújítására. A napokban rakták le a beruházás alapkövét és indultak meg az építési munkák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában