vese világnap

2018.03.06. 17:30

Merj adni, merj kapni – óriási kiváltság, ha valaki donor lehet

A vesebetegség megelőzésére és korai felismerésére hívják fel a figyelmet a Vese Világnapján. A Kaposi Mór Oktató Kórházban tartott szakmai konferencián elhangzott: Magyarországon évente negyven élődonoros átültetés történik, azonban szükség lenne több ilyen beavatkozásra.

Góz Lilla

A Vese Világnapja alkalmából Szörényiné Ványi Gabriella, a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda vezetője elmondta: a dohányzás és az elhízás a fő rizikófaktor a vesebetegségek kialakulásában. – A táplálkozás esetében a túlzott sóbevitelt kell kerülni a vesebetegségek megelőzésének érdekében, ám fontos a vércukorszint folyamatos ellenőrzése és oda kell figyelni a magas vérnyomásra is – tette hozzá a szakember.

Héra Eszter ápolási igazgató köszöntőjét követően Szelestei Tamás, a Nephrológiai Osztály osztályvezető főorvosa azt mondta: minden évben megrendezik a Vese Világnapját, ami ezúttal a nemzetközi nőnapra esik. – De nem csak emiatt figyelünk jobban a nőkre, hanem például mert közöttük a terhesség idején kialakuló és fiatalkori autoimmun vesebetegségek nagy számban fordulnak elő – mondta. – A menopauzában a magas vérnyomás is nagy számban fordul elő, amely a vesebetegségek kialakulásában komoly szerepet játszik. Sok esetben csak a laboreredmények mutatják ki a bajt, fizikai tünetek nincsenek.

Szelestei Tamás szerint Somogyban évente tizenöt beteget transzplantálnak, ám ez a szám elenyésző, ahhoz képest hányan várnak donorra és járnak dialízisre. Be kell látni, hogy ahonnan új vesét lehet nyerni, azok az élő hozzátartozók.

Mátyás Mária, az ÚjraSZERVezés Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: a társadalmi elfogadottság és az információ hiány miatt kevés Magyarországon az élődonoros veseátültetés. Ahhoz, hogy valaki donor lehessen, azt szoktuk mondani óriási kiváltság, mert kevés ember felel meg annak, hogy szervet adhasson – tette hozzá a szakember.

Magyarországon negyven élődonoros transzplantáció történik évente, ez tizenöt százaléka az átültetésnek, ezzel szemben a skandináv országokban, Hollandiában ez a szám eléri az ötven százalékot.

A Vesebetegek Somogy Megyei Egyesülete csaknem húsz éve működik jelenleg száz taggal. Rezsonya Józsefnénak, az egyesület elnökének tíz éve volt transzplantációja, nyolc hónapot várt új vesére. Célja, hogy tanácsokkal lássák el azokat, akik bármilyen vesebetegségben szenvednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában