összművészet

2018.03.19. 14:00

Egy kis falu nagy dobása – négynapos fesztivál lesz Szóládon

Nagy dobásra készül Szólád: egy négynapos összművészeti fesztivált terveztek, amely az elképzelések szerint Kapolcshoz hasonlóan színvonalas szórakoztatást nyújtana. A helyiek szerint most kezdik csak igazán felfedezni maguknak a turisták a Balatonhoz közeli kistelepüléseket, köztük Szóládot.

Kovács Gábor

A Művészetek Völgye a minta, de nem másolni akarják, ám azt szeretnék, ha néhány év múlva egy lapon említenék őket. Így foglalta össze céljaikat Farkas Attila, egy helyi fogadó tulajdonosa. Egyben az Alaptábor Kulturális Egyesület elnöke is, amely az Ízek, versek, madárfütty fesztivált szervezi.

– A regionalitás jegyében helyet adunk a helyi, somogyi termelőknek és kézműveseknek – mondta Farkas Attila. – Lesz borutca, művészeti és hitéleti udvarok, program a gyermekeknek, hangsúlyosan jelen lesz a fesztiválon a gasztronómia, a képzőművészet és a népművészet.

Farkas Attila szerint a Balaton háttérvidékét most kezdik igazán felfedezni a turisták, illetve zömmel a visszajáró belföldi vendégek. Olyannyira, hogy sokan tervezik az odaköltözést. Szóládon viszont nincs eladó ingatlan, ha igen, mintegy két hét alatt elkel. Telente ugyan szünetel a turizmus, de tavasszal már az új idegenforgalmi szezont tervezik.

A nyári fesztiválba bevonják a szóládi „holland falu” lakóit. Ebben a településrészben tizenkét emeletes ház épült balatoni panorámával. A tulajdonos egy olyan holland, aki Magyarországon járt egyetemre, megszerette a környéket, és a honfitársai közül sokakat hozott Szóládra.

Sok kézműves is él a faluban, van olyan is, aki csak felpakolja az áruját a teherautóra, irány Nyugat-Európa, és csak akkor jön haza, ha eladta a termékeit. A kézművességre egy tábort is alapoztak a faluban, emellett két egyházi fenntartású, egy katolikus és egy református tábor is van Szóládon a gyermekeknek.

– A magyar kézműves termékek népszerűsítése is a fesztivál egyik célja – mondta Rózsás Elemér polgármester. – Az egyik fő témája a környezetvédelem, a környezettudatos élet és az újrahasznosítás lesz. Ennek jegyében mutatjuk be a helyi termelők tevékenységét is.

A nyárra tervezett fesztivál mellett az önkormányzat arra is készül, hogy hamarosan megkezdik az óvoda felújítását, erre nyertek pályázati támogatást. Korábban nem volt fenntartható az önkormányzat óvodája, tíz évvel ezelőtt be kellett zárni, mert kevés volt a gyermek. Azóta egyházi kézbe került a gyermekintézmény, és a Magvető Református Óvodának olyan vonzereje lett, hogy jelenleg harminc gyermekkel, teljes létszámmal működnek.

A szóládi gyerekeket kötelező felvenni, de más településekről is annyian jelentkeztek, hogy mindenkinek nem is tudtak helyet biztosítani. Az óvoda most teljesen megújulhat, egy tornaszobát építenek hozzá, és az energetikai korszerűsítés is lezajlik majd.

Szőlő van, borászat a szomszédban

A településen bizakodnak a jövőben, mert sok fiatal család költözött Szóládra az utóbbi időszakban. A foglalkoztatás nem gond, mert közel a Balaton, és van álláslehetőség helyben is. Helyi vállalkozók az építőiparban tevékenykednek, és több komoly mezőgazdasági cég központja van Szóládon. A környéken sok a szőlőültetvény, több szőlészeti cég is dolgozik a településen, ám a borászati cégek inkább Kötcsén telepedtek le. De vannak a kötcsei és a balatonföldvári pincészeteknek is szóládi boraik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában