tavaszi madárles

2018.03.09. 14:00

Vándormadarak tízmilliói pusztulnak el fegyvertől, hálótól

A tavaszi madárles programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International 2006-ban indította: öt közismert, a Szaharától délre vonuló madárfaj, a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske, és a füsti fecske érkezését követik  nyomon. Három földrész fiataljai kapcsolódtak a projektbe, korábban somogyi megfigyelések is felkerültek a nemzetközi honlapra.

Harsányi Miklós

– A vonuló madarakra azért kell kiemelt figyelmet fordítanunk, mert ezeket az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás mellett a negatív civilizációs hatások is fokozottan érintik – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. – Dél-Európán, Afrikán és az arab térségén átrepülve például a szabályozás hiánya vagy az, hogy nem tartják be a törvényeket, vándormadarak tízmilliói esnek áldozatul a vadászfegyvereknek és a befogóhálóknak évről évre.

– Több haszna van a tavaszi madárles programnak – mondta Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kaposvári csoportjának elnöke. – Egyrészt a gyermekek jobban megismerik a madarak életét, s pontos képet kapnak a vonulásukról, másrészt még közelebb kerülnek a természethez.

A tavaszi madárles nemzetközi kezdési időpontja minden év február elseje, mivel Európa déli országaiban már ekkor megjelennek az első vonuló madarak. Magyarországra azonban csak márciusban kezdenek nagyobb tömegben megérkezni az első gólyák és a füsti fecskék, míg a kakukkok április közepén, a gyurgyalagok és a sarlófecskék május elején térnek vissza.

Az eredeti elképzelés szerint a tavaszi madárles program Európa fiatalságát célozta meg, de mára Afrika és a Közép-Ázsia is bekapcsolódott az akcióba, s így már 54 országból érkeznek adatok. A szervezet arra biztatja a gyerekeket, a családokat és a pedagógusokat, hogy látogassanak el a program magyar nyelvű oldalára, s minél többen töltsék fel megfigyelési adataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában