rögös út

2018.03.27. 20:00

Kalandtúra a vidraparkig: víz alatt a megye kincse

Alig lehet megközelíteni a petesmalmi vidraparkot, mert az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt tönkrement a több száz méteres földes út, ami az egyedülálló természeti bemutatóhelyhez vezet.

Kovács Gábor

„Ha a vidraparkot keresed, egyszerűen megtalálod, ha követed a vidraparkot jelző táblát, amely Mike és a lábodi útelágazó között, félúton tűnik fel az útszélen. A tábla egy erdei útra vezet, amely személyautóval is viszonylag jól járható, egy 10 perces kellemes zötykölődés után elénk tárul a Patikus tó.” Így csalogatja a vendégeket a petesmalmi vidapark a honlapján. Azonban a kellemes zötykölődés mára sokkal nehezebbé vált.

Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet vezetője abban reménykedik, hogy segítséget kapnak, hiszen a vidrapark az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést is elnyerte.

– Évtizedek óta elhanyagolt állapotban van az út, és az elmúlt hetek csapadékos időjárása megviselte – mondta Tömösváry Tibor. – A legnagyobb gond az, hogy nem lehet egységesen kezelni az utat, mert több tulajdonosa van, önkormányzati és magántulajdonosa is. A lábodi önkormányzat korábban ígéretet is tett a segítségre, de még várunk arra, hogy történjen valami.

Balogh Márta, a vidrapark vezetője szívvel-lélekkel gondozza a petesmalmi vidrákat. Az elárvult, bajba került kölyköket féltő szeretettel veszi oltalmába. Attól tart, hogy a vendégek és a vidrákhoz érkező segítség is nehezen tud majd eljutni a vidraparkba, ha nem javul az út állapota. Szerinte a nagy esők idején halászati kamionok jártak arra, és elmélyítették a kátyúkat.

– Az évek folyamán a gödrök egyre nőnek az úton, és senki sem hozza helyre – panaszolta Balogh Márta. – Már a tanösvény egy része is alig járható. A vidrák ezen az úton csak nehezítve kaphatnak gyógyszert. Ha érkezik hozzánk egy kis vidra, ami orvosi ellátásra szorul, előfordulhat, hogy végül nem tud hozzá eljutni az orvos. A látogatók sem könnyen érkezhetnek. A vidraparkban a gyerekeknek sok biológiaórát tartanak, hogy megismerjék ezt a hazai ragadozót és élőhelyét. Most az autóbuszok is alig tudnak bejönni osztálykirándulásra vagy iskolai órára. A párom mentőtiszt, naponta jár be ezen az úton, 700 ezer forintot költöttünk az autó javíttatására.

A vidramenhely új lakója Kinga, a kölyök vidra. A mágocsi tórendszernél élt, de legyengülten, kiszáradtan, betegen kért segítséget egy családtól, egy másfél éves kisfiúhoz ment oda. Azóta a petesmalmi vidraparkban ápolják. Fontos, hogy minden segítség eljusson hozzá, ezért a gondozói szeretnék, ha mielőbb rendbe hoznák az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában